Simpelt trick kan hjælpe dyrene i din have: Derfor bør du også overveje det

Mange danske haveejere gør en indsats for at øge biodiversiteten i haven med smukke vilde blomsterbede og insekthoteller. Nu har en ny dyrevenlig trend fundet vej til haverne. Og det er ikke kun bier og sommerfugle, som får gavn at den nyanlagte havedam.

Når biodiversiteten virkelig skal trives og tiltrække dyr, og insekter til din have, så skal du huske det vigtigste element, som er vand. Mange insekter tiltrækkes nemlig af fugtige miljøer, hvor de stortrives. Men det er ikke kun insekterne, som får gavn af havedammen. Det giver også anledning til større bevidsthed og viden om naturen hos børn og voksne, siger flere eksperter.

– I Danmark har vi i mange år begrænset biodiversiteten. Derfor er det vigtigt, at økosystemet får en plads i danskernes have, og der både indtænkes føde og levesteder for fugle, insekter og padder. Bare det seneste halve år har vi i foreningen oplevet en enorm stigning i andelen af danskere, der vil gøre en aktiv indsats for biodiversiteten i den danske natur. Naturen er mere end nogensinde blevet et folkeeje, fortæller Malou Fenger, som er biolog hos foreningen Vild med Vilje i en pressemeddelelse.

Fem gode råd til havedammen

  1. Placér havedammen i fuld sol, så solen kan varme den op tidligt på foråret. Vil du have fisk i dammen, bør du placere dammen i delvis skygge.
  2. En lille smule rislen eller bevægelse i vandet giver iltning og forebygger algeophobning.
  3. Lad den nordlige ende af dammen være lidt lavere, da også det hjælper til at varme vandet op.
  4. Skal smådyr eller fisk overvintre i dammen, skal den være mindst 80-90 cm dyb.
  5. Anvend planter til at skabe skygge i dammen, det kan for eksempel være nøkkeroser, der både dufter og er flotte at se på.

Kilde: Sydsjællands Havedamscenter

Mest læste artikler