Tip til fugleelskeren: Sådan omdanner du dit højbed til et foderbræt

Efteråret er så småt indtruffet, og inden du har set dig om, siger kalenderen december måned og jul. Få tips til, hvordan du forkæler alle fuglene i din have hele efteråret og vinteren.

Vil du gerne forkæle fuglene i din have, kan du selv lave enkle dekorationer i dine højbede, der vil tiltrække en masse forskellige fugle. Ideerne er mange, og der skal bruges både blomster, bær og frø.

Solsikken er typisk en blomst, der forbindes med højsommeren. Solsikkefrø er til gengæld noget, vi køber til fuglene om vinteren. Hvis du lader sommerens afblomstrede solsikker stå, vil fuglene flokkes om frøene i dit højbed om vinteren. Du slår dermed to fluer med ét smæk ved at bruge de planter, du allerede har i haven samtidig med, at du ikke behøver  at gå ud og investere i fuglefrø.

Pynt højbedet med dekorationer af spiselige bær

Du kan også forkæle fuglene i din have med forskellige bær. Det er nemlig nu, at du kan plukke hybenbær fra eksempelvis hunderosen, klitrosen og æblerosen. Disse planter sætter både røde, orange og mørke-lilla bær.

De forskellige bær kan du bruge til at pynte uderummet med spiselige hjerter og guirlander, der med garanti vil tiltrække en masse fugle. Træk bærrene på en tynd ståltråd og form hjerter og ringe, der kan sættes sammen til en guirlande. Miks gerne bærrene med rønnebær og paradisæbler, og stil dem i dit højbed, eller hæng dem på rækværk eller espalier.

Pynt i haven, der tiltrækker fugle
Æbler pynter i haven og er samtidig en populær spise blandt havens fugle. Foto: Land Højbede

Støb dine egne fuglekugler

Du kan også nemt lave dine egne fuglekugler. Smelt palmin eller almindelig stegemargarine, rør diverse frø, havregryn og kerner i, og kom massen i silikoneforme eller kageudstikkere. Husk at lave et hul til snoren i massen, mens den stadig er blød.

Hvis du ikke ønsker at kaste dig ud i at lave dine egne spiselige dekorationer af bær eller hjemmelavede fuglekugler, er der stadig hjælp at hente. Køb nogle fabriksfremstillede fuglekugler, hæng dem lidt forskudt og stik eventuelt grangrene og kogler ind forskellige steder. Det skaber hygge, og fuglene kan sætte sig godt til rette på dit nye foderbræt i højbedet.

Læs også: Solsikker – sådan bliver de 5 meter høje

Læs også: Paradisæbler – træet med to årlige højdepunkter

Mest læste artikler