De allerførste orangerier i Europa blev bygget til ren blær. 1600-tallets enevældige konger placerede sig selv direkte mellem folket og de guddommelige magter. Appelsinen var symbolet på evigt liv, så hvad var bedre til at symbolisere deres position end smukke, velduftende citrustræer med saftige, gyldne frugter?
I smukke plantekasser og krukker stod træerne frostfrit om vinteren i murede bygninger med store døre, der kunne lukke så meget af forårslyset ind som muligt.
Om sommeren kom krukkerne ud i de velplejede barokhaver sammen med laurbærtræer, granatæble, myrter og andre velduftende og formbare træer, der også fik plads i orangerierne.
Når orangerierne stod tomme, blev de brugt til sammenkomster og pyntet med marmor og guld, så adelen rigtig kunne vise sin rigdom.
“Det var virkelig smukke rum,” siger landskabsarkitekt Jens Hendeliowitz, der står bag opbygningen af det store orangeri i Fredensborg Slotshave og hele renoveringen af slottets fine barokhave.
Jens Hendeliowitz nyder at se, hvordan danske haveejere de seneste 20 år har taget orangeriet til sig og pryder haven med krukker fulde af blomster og træer, der ellers ikke kan klare den danske vinter.
“Det er dejligt at se, at de haver, staten driver, inspirerer danske haveejere til at bygge væksthuse og udestuer. Men følger man den oprindelige tanke, er det jo først og fremmest et frostfrit væksthus, der bruges til vinteropbevaring,” fortæller han.
Snyd naturen
Det frostfri væksthus giver mulighed for at skabe en duftende oase af blomster, træer og krydderurter fra middelhavslandene.
Det oplever Jens Bech Jensen, som er indehaver af Aldershvile Planteskole, at rigtig mange danske haveejere er interesserede i.
“Interessen for alt, hvad der kan spises, er kæmpestor i disse år, og det smitter af på haverne. Ikke to danske vintre er ens, men i orangeriet kan du skabe lidt mere ordnede forhold og snyde naturen, så sæsonen bliver længere. Det er ganske forunderligt og giver en langt højere frihedsgrad,” siger han.
Eksotiske planter
En måde at bruge orangeriet på er til at fremelske tidlige rabarber eller kartofler, men det frostfri miljø giver også mulighed for at drive duftende planter, der ellers kun kan overleve som stueplanter indendøre.
“Der findes en masse duftende planter, der trives fint i orangeriet og som blomstrer tidligt og længe. Kameliaen blomstrer for eksempel i efterår og vinter, og i orangeriet kan man få roserne til at blomstre allerede i maj,” forklarer Jens Bech Jensen.
Planteskoleejerens råd til orangeriet er ikke helt firkantede, for succesgraden afhænger af den indsats, du lægger i det, og den drøm, du har. Han giver dog gerne sit bud på planter, der egner sig godt til det frostfri væksthus.
Det kan du (blandt andet) dyrke i dit orangeri
Citrus
Der findes mange forskellige typer af citrusfrugter, som alle dufter fantastisk, når de blomstrer. Den lille Pomerans er nemmest at dyrke.
Oliven
Oliventræer kan overvintre, hvis frosten ikke er for hård, men har det bedst uden frost og alt for meget væde. Oliven egner sig godt til at vokse i en smuk krukke, som kan bæres udenfor.
Figen
Det samme gælder figen. I visse egne af Danmark er det lunt nok til, at de kan overvintre, men hvis du vil være sikker på succes, skal figentræet stå frostfrit vinteren over.
Vindruer
Kan dyrkes i almindelige drivhuse, men egner sig fortrinligt til det frostfri orangeri.
Fersken, nektariner
Bor du i lune egne af landet, kan fersken og nektariner dyrkes udendørs, men denne type træer egner sig godt til orangeriet.
Kiwi, minikiwi eller stikkelsbærkiwi
Kiwi vokser ret vildt og kræver god plads, men kan trives fint i orangeriet, hvis du undgår frost. Planten blomstrer sent. Dens lille fætter minikiwien vokser ikke så voldsomt, har kortere væksttid og får bærstore frugter.
Blomster
Myrter
Den stedsegrønne, velduftende myrte blev dyrket i de første orangerier. Dens smukke blomster er symbol på frugtbarhed. Planten kan klippes i form, så den pryder ekstra meget i krukkerne i haven.
Bourgonvilla
De smukke pink-lilla blomster gør sig smukt i orangeriet, hvor planten kan brede sig ud over potteplantestørrelse.
Nerie
Nerien er i blomst allerede fra maj måned, hvis den står i orangeriet.
Roser
Hvis rosen står i orangeriet, kan du snyde naturen og få den til at blomstre allerede i maj i stedet for slutningen af juni.
Klematis
Klematis kan dyrkes udendørs, men i orangeriet kan den blomstre allerede i foråret.
Kamelia
Den smukke kamelia kan blomstre fra august til det tidlige forår, når den bor i orangeriet.
Krydder- og lægeurter
Rosmarin, timian, salvie
I milde vintre kan de velduftende krydderurter fra Middelhavsområdet overvintre i haven, men stiller du dem i krukker i orangeriet vinteren over, er du sikker på succes.
Laurbær
Den velduftende plante blev dyrket i de første orangerier. Den giver vinteren over grønne blade, der overgår de tørrede i smag og giver den helt rigtige smag til flæskestegen til jul. Laurbær trives fint i krukke og kan klippes i form.
Aloe Vera, Aloe-familien
Aloe Vera, der er kendt for sin effekt på brandsår, kan absolut ikke tåle frost. Vil du være helt sikker på overvintring, kan du vende dig mod en af de øvrige 200 arter i Aloe-familien. Den stribede, klatrende Aloe Striatula er den mest hårdføre, men Aloe Aristata kan også klare skærene.
Til tidlig høst
Kartofler, rabarber, jordbær
Du kan høste de gyldne knolde, grøn-røde stængler og røde bær tidligere end på friland, hvis du dyrker dem i en krukke i orangeriet.
Artiskok
Som krydderurterne fra middelhavet er artiskokken sart over for fugt og kulde. Den kan overvintre udendørs, men egner sig godt til at bo i orangeriet.
Persille, purløg
En smule persille eller purløg i en krukke kan overvintre og drives tidligt frem i orangeriet.
Hvis du vil gå helt bananas…
Det frostfri orangeri egner sig fortrinligt til subtropiske planter, der godt kan tåle køligt klima, men ikke trives med den megen fugt og kulde, der præger den danske vinter.
Drømmer du om at dyrke mere eksotiske planter som ananas, palmer eller måske ligefrem bananer, der vokser i tropiske egne, er tricket opvarmning. For at få succes med den slags planter, må temperaturen ikke komme under 15 grader året rundt, og så skal du i stedet for et orangeri anskaffe dig et opvarmet væksthus.
Kilder: Aldershvile planteskole, Jens Hendeliowitz, Havenyt.dk
Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk i 2017 og er siden flyttet til idenyt.dk