Danmarksmester i solsikke: Ikke for bangebukse!

Rekorden for Danmarks højeste solsikke er blevet slået.

solsikkehovede, højeste solsikke

Intet mindre end en Danmarksrekord blev sat i den lille fynske flække Årslev på Fyn mandag den 4. September 2023. Her nåede en solsikke nemlig en imponerende højde på hele 7 meter, og med til at overvære begivenheden var idenyts udsendte, som i dagens anledning var med som den officielle måleinstans, så det kunne dokumenteres.

Det blev næsten for højt til at måle, men med en hjemmelavet kreativ løsning og den rette stige, opnåede Anita og Steen Dietz at måle den højeste solsikke i Danmark.

Årets højeste solsikke

Danmarks højeste solsikke gemmer sig i Årslev. Ved ankomst er det ikke et sted, der vækker særlig opsigt. Her er blot en lang indkørsel og et gult murstenshus. På den modsatte side af huset gemmer sig imidlertid bede med alt fra jordbær til græskar og nyplantede træer, så langt øjet rækker.

“Det tager godt 4,5 timer at slå græsset” siger Steen.

“Vi har også deltaget i Danmarksmesterskabet i græskar i Tivoli”, fortæller Anita på vej mod solsikke-bedet.

Ved solsikke-bedet bag havens drivhus befinder 13 solsikke-stilke sig med samme tykkelse som en voksen arm. Jeg kigger op for at se, hvor det hele foregår og knækker næsten nakken i forsøget på at se toppen af solsikken, samtidig med at jeg blændes af den blå himmel. Jeg konkluderer hurtigt, at jeg ikke vil tage imod tilbuddet om at stå for den officielle måling, da det vil indebære, at jeg skal kravle op ad den utroligt høje stige. Heldigvis tager Steen gerne turen op. 

“Normalt lider jeg ikke af højdeskræk. Men jeg har virkelig tænkt over, hvordan vi gør det her” siger Steen.

Vejen frem til nye højder

Det hele begyndte for 8 år siden, da Anita og Steen ikke længere skulle have heste på ejendommen. Her besluttede de, at grunden skulle bruges til noget andet, og det blev blandt andet at dyrke solsikker. 

Nogle af dette års solsikker er dyrket af frø fra deres højeste solsikke sidste år, som målte 513,5 cm. Andre er dyrket fra frø, de har købt og byttet sig til. Allerede i april måned begyndte Anita, da de første frø blev placeret mellem et stykke vådt køkkenrulle og derefter lagt ind på badeværelsesgulvet. Efter frøene spirede, kom de udenfor. Og i juli måned tog det for alvor fart. Her gik det op for Anita og Steen, at de potentielt kunne stå med en rekordhøj solsikke.

“Vi skulle hele tiden binde op, binde op og binde op. De blev jo ved med at vokse” fortæller Steen, mens han nærmer sig stigen for at komme op til toppen af solsikken.

Høj solsikke.
Steen på vej op af stigen for at måle solsikkens højde, mens Anita holder fast i stigen, så den ikke vælter. Foto: Saffiyah Nørgaard

“Uha hvor den svinger. Det er sjovt, hvordan han tør. Stille og roligt!” siger Anita, mens hun holder fast i stigen, idet Steen bevæger sig op. 

I sikkerhed nede på jorden ser stigen nu en smule usikker ud. 

“Her kan man se, hvad den måler. Det er nok 1-2-3 cm, målebåndet ikke får med” råber Steen oppe fra toppen af stigen. Han peger på en kreativ måleanordning, som består af et fastgjort målebånd og en tommestok, som rækker helt nede fra jorden og op til toppen.

Og lidt efter:

“715 cm!” råber Steen og bevæger sig ned ad stigen igen. 

Solsikkens højde er altså 715 cm – en ny danmarksrekord. 

“Den har nok et par centimeter tilbage, inden bladene falder af, og den skal halshugges” siger Anita.

Danmarks højeste solsikke mister snart hovedet. Men det bliver nu ikke helt enden på rekord-solsikken. Hovedet bliver nemlig tørret, så det kan afgive nye frø, der kan bruges næste år. Måske kan Anita og Steen så slå deres egen rekord igen. Eller måske slår de endda verdensrekorden på 917 cm. 

Solsikke-hoved
Et afklippet solsikkehoved, som er i gang med at tørre, så det kan blive klar til at afgive nye frø. Foto: Saffiyah Nørgaard

De bedste tips til at dyrke en solsikke

Hvis du skal have succes med at dyrke en høj solsikke, så giver Anita og Steen her de fire vigtigste tips:

  • Gode frø
  • Den rette timing. Begynd i foråret. 
  • Rigeligt med vand og sol.
  • Tid til at pleje og løbende binde stilke op.

Mest læste artikler