Få hjælp til at gøde din have

Anmeldelse af ny bog der på anderledes vis lærer dig om gødning på have-plan. Få bl.a. et smugkig på bogens vigtige opskrift om det let anskaffelige guldvand - her i artiklen.

For alle med planter

Selv hvis du blot har et par potteplanter på terrassen, så er der meget viden at hente, da udgangspunktet i jord og planters biologi er det samme uanset størrelsesforholdet.

Naturlig Gødning i Haven er en ny og flot bog om gødning, der forsøger at præsentere emnet på en spændende måde, eller som bogens forfatter selv nævner i forordene:

”Udfordringen ved denne bog var først og fremmest at gøre emnet så enkelt og forståligt som muligt uden at gøre det overfladisk, og derefter præsentere det på en indbydende måde”

Guldvand

”Den bedste form for gødning er altid til at få fat i. Den indeholder stort set alt, hvad planterne skal bruge med hensyn til næring, og er desuden gratis.”

Som du måske har gættet så tales der her om urin, og med bogen følger opskriften på hjemmelavet guldvand. Og hvis man vil gå skridtet videre med biologisk genbrug, så handler bogens efterfølgende afsnit naturligvis om afføring.

Guldvand er bl.a. fuldt med kvælstof, som planter elsker.

1 dl urin + 9 dl vand = 1 liter guldvand

Muld er som humus

Der bliver på vellykket vis leget med sproget for at gøre indholdet lettere fordøjeligt. I afsnittet om jordens pH-værdi tales om jordens humør. Muld sammenlignes med humus, da det har: ”en god balance mellem luft, fugtighed og nærringsstoffer” og kompost er som suppe, fordi ”… at den i det store hele passer sig selv. Som en suppegryde, der står og snurrer på komfuret.”

Regnormen er jordens konge

Bogen er meget flot illustreret, og det gør den i sig selv interessant at bladre igennem. Der er både flotte og kunstneriske close-ups af planter og pædagogisk opstillede illustrationer af jordprøver med tekst, så du kan blive klogere på jordens brune nuancer.

Bogen kommer vidt omkring gødning, køkkenhaver, råvarer, planter, drivhuse og opskrifter. Der er både noget til den erfarne og den grønne. Om end du har en stor have med et mangfoldigt planteliv, eller et par beskedne altankasser i byen, kan bogen være relevant.

Da jeg ikke er en gødningsentusiast med nogen form for agronomisk know-how, så tænker jeg, at jeg er en god kandidat til, at vurdere om de har formået, at præsentere emnet på en forståelig og indbydende facon og det mener jeg bestemt Naturlig Gødning i Haven har formået.

Mest læste artikler