Fra drivhusdrømme til virkelighed

Skal i år være året, hvor du får udlevet dine drivhusdrømme?

Fra drivhusdrømme til virkelighed

Denne artikel er oprindeligt udgivet på voresvilla.dk og flyttet til idenyt.dk efter 2018.

Vores haveskribents store landhave har hidtil krævet så meget arbejde, at drivhuset er blevet lidt forsømt. Men nu er de første spæde skridt taget med succes. Går du også rundt med store drivhusdrømme, kan du læse med her og få gode ideer til at realisere dem.

Kaffe og prikling

Jeg havde i mange år brændende ønsket mig et drivhus. Jeg drømte om, hvordan jeg allerede i det helt tidlige forår kunne sidde der og drikke kaffe og prikle småplanter i læ for vind og vejr. Tyvstarte havesæsonen og undgå at fylde stuen op med alt for mange nysåede småplanter. I virkeligheden handlede mine drivhusdrømme nok om et rigtigt orangeri, der var indrettet mindst lige så meget til nydelse og afslapning som til planter.

Her er min drøm
Signe Goldmann

Da jeg for lidt over tre år siden flyttede på landet til en langt større have, var jeg så heldig, at der allerede var et drivhus. Allerede inden jeg flyttede ind forestillede jeg mig, hvordan det kunne indrettes med et par hyggelige stole og et lille bord i den ene ende. Måske kunne der også blive plads til et lille arbejdsbord og nogle hylder. Ud over de obligatoriske tomatplanter ville jeg også have krukker med chili og krydderurter – og blomster, der kunne sprede glæde med både duft og farver. Drivhusdrømme!

Smukt stilleben udenfor drivhuset
Signe Goldmann

Tomatplanter direkte i jorden

Men der var mange andre ting at tage fat på i den nye store have, og kræfterne rakte ikke til mere end at få sat en god håndfuld forskellige tomatplanter langs den ene side i drivhuset. Jeg havde egentlig planer om, at de skulle stå i nogle fine dekorative selvvandingskasser, men da det skulle gå lidt stærkt, røg de bare direkte i jorden og fik en god portion kompost.

Resultatet var imidlertid overvældende. Der var flere tomater, end vi kunne spise, og de smagte fantastisk. Specielt de små cherry- og blommetomater var en stor succes her i familien, så jeg har de efterfølgende år holdt fast i samme procedure med tilsvarende succes, og det vil jeg også fortsætte med fremover.

Staldlampe øger brugbarheden

I sommer var jeg forbi den skønneste Bed & Breakfast, hvor de selv havde bygget et fantastisk orangeri af genbrugsvinduer og indrettet det med hyggelige siddepladser, krystallysekrone og brændeovn. Alle de gamle drivhus-drømme blussede op igen, og jeg lovede mig selv, at i 2018 skulle mit noget mere beskedne drivhus endelig indtages og indrettes, så det blev hyggeligt og indbydende.

Staldlampe
Signe Goldmann

Krystallysekronen må nok vente lidt, men en god ven har hængt en midlertidig staldlampe op, og bare det, at der nu kan tændes lys om aftenen, gør drivhuset meget mere anvendeligt – ikke mindst her i foråret, hvor solen stadig går relativt tidligt ned. Og mon ikke der dukker en eller anden mere charmerende løsning op på et tidspunkt?

Siddepladser under vinen

Ved gavlen af drivhuset står en ældre vin med blå druer, som har været ualmindelig gavmild. I år vil jeg have indrettet et par siddepladser under den. Fliserne ligger allerede klar til at blive lagt her i den bageste del af drivhuset, og når de er på plads, kan bord og stole rykke ind sammen med krukker, fyrfadslanterne og et par lune tæpper. Der vil fortsat være god plads til både tomater, chili og krydderurter, men fremover vil der nu også blive plads til at hygge.

Drivhuset udefra
Signe Goldmann

Jeg glæder mig virkelig til at få realiseret dette nye tilflugtssted i haven, hvor jeg kan tage morgenkaffen med ud eller indtage frokosten på de dage, hvor vejret er lidt for råt til, at det er behageligt at sidde ude.

Jeg når ikke at få det hele klar til sæsonstart, da der fortsat er mange andre projekter i haven, der skriger på min opmærksomhed her i forårsmånederne, og da der er fortsat skal investeres en del knofedt, før drivhuset står shinet og klart, men det er en rigtig god følelse, at jeg nu endelig er kommet i gang. Og så kan jeg jo glæde mig over, at jeg til næste forår for alvor kan tyvstarte sæsonen i hyggelige og indbydende rammer.

Drømmen om at få et rigtigt orangeri
Signe Goldmann

Jeg kan selvfølgelig godt stadig drømme om at få et rigtigt orangeri en dag, men det er ikke sikkert, at de drivhusdrømme nogen sinde bliver realiseret. Heldigvis kan jeg også komme rigtig langt med det, jeg allerede har.

Mest læste artikler