5 smarte måder at bruge æggeskaller på i haven

Æggeskaller er fulde af næring. Den calcium, som skallerne er så rige på, er hovedingrediens i meget gødning. Og så kan æggeskaller også bruges mod skadedyr. 

Kløgtige gartnere og havejere smider ikke deres æggeskaller ud. Det er nemlig kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan bruge æggeskaller og deres uvurderlige næringstoffer til i haven.

Her er 5 grunde til ALDRIG mere at smide æggeskaller ud i skraldespanden. 

1. Brug æggeskaller til at forspire planter 

Få gavn af calciumen i æggeskallerne ved at bruge skallerne som en lille potte til spirer. Tag skalresterne fra det kogte æg fra morgenbordet. Det er allerede udstyret med et passende plantehul i toppen.

Bor derefter et lille hul i bunden som drænhul. Fyld æggeskallen med jord. Plant et frø i jorden og vand den lille plante in spe. Du kan allerede nu anbringe planten i æggeskallen i dit køkkenbed, eller du kan lade frøet forspire i æggebakken sammen med andre “æggepotter”.

2. Giv din kompost et boost med en “æggepunch”

Giv saft og kraft til din kompost i haven med en særlig æggeskalle-mix. Put æggeskallerne i en blender med en smule vand og noget eddike. Hæld miksturen ud over din kompostbunke. Det vil give ekstra kraft og virkning til din kompost, når du skal bruge den i haven.

3. Lav powergødning til planterne med kaffegrums

Mange planter – og særligt roser – har kæmpe gavn af næringsstofferne fra æggeskallerne. Saml derfor et forråd af æggeskaller. Knus dem til fint pulver. Du kan eventuelt. gøre det ved at lægge dem ned i en plastikpose, så du slipper for at have æggepulver overalt i huset.

Sørg også gerne for at samle på din kaffegrums. Bland denne kaffegrums sammen med de knuste æggeskaller. Strø blandingen af de nyttige madrester rundt omkring dine planter, før du vander planterne.

4.Hold dræbersnegle fra køkkenhaven med æggeskaller

Dræbersnegle og andre typer af snegler har det ikke godt med æggeskaller. Knus æggeskallerne groft, så der stadig er skarpe kanter tilbage. Strø æggeskallerne som et hegn rundt omkring de planter, du gerne vil holde dræbersneglene væk fra.

Det vil være som at krybe hen over glas for de dårligt polstrede snegle. Derfor vil de foretrække at krybe uden om barrieren af æggeskallerne – og derved skåne din planter.

Læs også: 10 tricks til at få bugt med dræbersneglene i din have 

5. Bland æggeskaller i jorden

Dette er den helt enkle metode. Her behøver du bare at hælde æggeskallerne ned i den jord, du skal bruge som vækstmedium til dine planter. Størrelsen på æggeskallerne er ikke så vigtigt. De vil naturligt nedbrydes i jorden. Æggeskallerne er ren calcium, og det rene fredagsslik for dine planter.

Kilde: premediatedleftovers.com

Læs også: Sådan laver du din egen kompost

Mest læste artikler