5 ting, du (måske) ikke vidste om gødning

Med de rigtige forhold, kan du få meget mere ud af din gødning. Læs vores fem uundværlige tips til gødning i haven, og få en enkel opskrift på flydende gødning.

En sucessfuld gødning i haven er et spørgsmål om forhold og anvendelse.

Et overforbrug kan have den modsatte effekt end ønsket, og gøder du på det forkerte tidspunkt, får planterne ikke gavn af det. 

Derfor er det vigtigt, du altid følger måleangivelserne på pakkerne nøje – for hvis du sløser, giver det nemlig bagslag.

5 tips til korrekt brug af gødning

1. Jorden skal helst være over 8 grader

Før du tilsætter gødning, skal jorden helst være nået op på 8 grader, ellers arbejder mikroorganismerne ikke godt nok, og de vigtige bestanddele siver bare uudnyttede ned i grundvandet.

2. Lav din egen flydende gødning

Den bedste flydende gødning er den, du selv kan lave. Det kan gøres billigt for ca. 2 øre literen. Her er et bud på en opskrift og en guide til, hvordan du bruger det:

Opskrift på flydende gødning

  • Tag 1 håndfuld NKP-gødning, fx 14-3-23 (blandingsprodukt).
  • Hæld det op i en beholder, fx en plastikflaske på halvanden liter.
  • Tilsæt en liter lunkent vand.
  • Ryst, indtil gødningen er opløst.

Sådan burger du flydende gødning

  • Fyld et snapseglas på 2 cl med din primagødning – IKKE mere.
  • Bland de 2 cl primagødning med 20 liter vand.
  • Brug gerne regnvand, opsamlet i en tønde.
  • Blandingen kan anvendes til daglig vanding af blomster, urter og køkkenhave.

3. For meget er værre end ingenting

Doseringen er meget vigtig. Det kan nemlig ødelægge planterne at overgøde planterne, det skader miljøet, og gør dig samtidig fattigere.

Vælger du en NPK-gødning, skal du bruge 2-3 kilo per 100 kvadratmeter jord.

F.eks. kan du gå efter NPK 14-3-23, der er en blandingsgødning, der indeholder kvælstof, fosfor og kalium. Tallene angiver mængderne af de pågældende grundstoffer. Det er en af de mest anvendte varianter, og er en gængs vare.

4. Dyr gødning er ikke bedre end det billige

Stort set alt købegødning består af de samme ingredienser. Kig altid på indholdet af gødning per liter – dét afgør kvaliteten. En god blandingsgødning, fx NPK 14-3-23, indeholder kvælstof, fosfor og kalium.

5. Hjemmelavet kompost er drønbesværligt som gødning

Du skal bruge meget af det, og gerne have en rar bondemand som ven, eller kende nogen på en rideskole. Til gengæld er det supergodt for miljøet – og din have. Din egen kompost af køkkenaffald osv. kan suppleres med fx hestegødning – og ingen forhindrer dig i at tilsætte lidt flydende gødning i dovne perioder (se opskriften herover). 

Kilde: Bolius 

Læs også: Havegødning som næringstilskud – guiden til optimal gødning

Mest læste artikler