Giftig gødning: Denne gødning slår dine planter ihjel

Selv om haveejerne i bedste mening gøder deres afgrøder i drivhuset, risikerer de faktisk at gøre planterne syge og misdannede.

døde tomatplanter

På denne årstid rykker tusinder af haveejere udenfor, hvor de planter og sår, vander og gøder, og mange glæder sig allerede til at sætte tænderne i en saftig tomat eller en sprød peberfrugt fra drivhuset. Men selv om haveejerne i bedste mening netop nu gøder deres afgrøder i drivhuset, risikerer de faktisk at dræbe deres planter.

Haveselskabet har i 2021 fået foretaget analyser og gennemført forsøg, der viser, at flere typer flydende organisk gødning er forurenet med rester af pesticider. Det har de seneste år efterladt stribevis af haveejere med syge, døde og misdannede planter.

Flere haveejere har oplevet syge planter

Haveselskabets analyser viser, at flere flydende gødninger mærket ”Godkendt til økologisk jordbrug” eller ”også til økologiske haver” indeholder store mængder clopyralid.

Clopyralid er et ukrudtsmiddel, som eksempelvis roemarker sprøjtes med. Da flydende gødninger produceres af blandt andet restprodukter fra sukkerproduktion, kaldet vinasse, havner clopyralid i gødningsprodukterne.

Mange af producenterne har omlagt deres produktion, så gødningerne ikke længere baserer sig på vinasse fra roetoppe, men på rester fra kartoffelproduktion – det er nemlig ikke tilladt at behandle kartofler med clopyralid.

– Betyder det så, at problemet nu er løst? Nej, desværre ikke. For flere producenter har slet ikke reageret, og derfor er forbrugerne stadig efterladt uden hjælp, siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.

Hun kalder det positivt, at der nu er nye flydende, organiske gødninger uden risiko for clopyralid på hylderne, men for forbrugerne er det svært at gennemskue, hvilke produkter der er sikre.

– Mange producenter har taget sagen alvorligt, reageret hurtigt og samarbejdet med os, og det er jeg på haveejernes vegne virkelig taknemmelig for. Men så længe vi ikke har en officiel grænseværdi, og så længe der er producenter, som ikke vil omlægge deres produktion, er der stadig risiko for, at vi forbrugere finder flydende organisk gødning på hylderne, som kan indeholde clopyralid, og som kan skade vores planter. Det er ikke godt nok, og det vil vi i Haveselskabet have lavet om, siger Charlotte Garby og har af samme grund taget kontakt til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn.

Sådan undgår du giftig gødning

Der begynder fra i år at være flydende organisk gødningsprodukter på hylderne, som ikke risikerer at indeholde clopyralid. Vil du som forbruger være på den sikre side, er der flere muligheder:

  • Spørg i butikken eller havecentret efter flydende, organiske gødninger, som ikke er lavet af roevinasse.
  • Er du i tvivl, om dit gødningsprodukt indeholder roevinasse, kan du selv lave en lille test – en såkaldt bioassay. Dyrk et par små ærteplanter, og gød dem med gødningen over et par uger. Er der clopyralid i gødningen, vil planterne reagere, da de er meget følsomme over for dette pesticid.
  • Brug en Ø-mærket gødning, da det røde Ø-mærke stiller krav om, at indholdet stammer fra økologisk dyrket plantemateriale. Dette er ikke at forveksle med betegnelsen ”Godkendt til økologisk dyrkning”.
  • Anvend mineralsk gødning.

Mest læste artikler