Guiden til den optimale havegødning

Det er en kunst at gøde rigtigt, så næringsstofferne kommer planterne til gavn uden at gøre skade på dem, og i sidste ende også miljøet. Som hovedregel skal du give gødning, der erstatter det grønne, du fjerner. Og brug kun havegødning, når planterne har behov for at vokse. 

Drømmer du om en frodigere have, kan det løsningen være at bruge havegødning, som næringstilskud, hvis ikke jorden har nok næringsstoffer til hele din have. 

Men gøder du ikke din have rigtigt, og giver den forkerte mængde havegødning, på de forkerte tidspunkter, risikere du havegødningen gøre mere skade end gavn på din have.

Behovet for havegødning er forskelligt

Havegødning er planternes mad. Men der er stor forskel på hvor i haven og hvor meget, der skal gødes. Havegødning er en kombination af de næringsstoffer, planterne har brug for. Næringsstofferne findes naturligt i jorden, og så længe ingen blander sig, er der balance mellem de næringsstoffer, der bruges og dem, der vender tilbage til jorden.

Skab balance

Næsten den samme balance kan skabes i dele af haven. I bede mellem buske og træer og i staudebedet er det sjældent nødvendigt at fjerne ret meget plantemateriale. I stedet for gødning kan for eksempel staudetoppene klippes i stykker og spredes mellem planterne, og vissent løv kan få lov at blive, hvor det falder og formulde der, så næringsstofferne føres tilbage til jorden.

Grønt skal erstattes

Anderledes ser det ud i de områder af haven, hvor du fjerner plantemateriale systematisk. Det gælder for eksempel i køkkenhaven, i rosenbedet og på græsplænen. Når du spiser en gulerod, klipper rosen ned eller river det afklippede græs sammen, forhindrer du næringsstoffer i at vende tilbage til jorden. Da er det, havegødning bliver nødvendigt for planternes trivsel. Udmarvet jord er jord, hvor et eller flere næringsstoffer simpelthen er brugt op, og hvor havegødningen skal gå ind og supplere. 

Brug havegødning, når planterne har behov

Det er ikke ligegyldigt, hvornår du giver dine planter havegødning. Som udgangspunkt kan du regne med, planterne er sultne, når vækstsæsonen går i gang. Giv græsplænen havegødning første gang sidst i marts, roserne frugttræerne og frugtbuskene først i april og køkkenhaven, når grøntsagerne er kommet op, og er i god vækst.

Stop havegødning i tide

Efter et par måneder er planterne sultne igen, og det er aktuelt at give dem en omgang havegødning. Til for eksempel græsplænen og køkkenhaven kan havegødning gentages i maj og igen i juli. August er det absolut sidst udkald for at gøde for i år. Dels giver for sen havegødning risiko for, planterne vokser videre og ikke afmodner, for at gøre sig klar til vinteren. Dels er der risiko for udvaskning af næringsstoffer til for eksempel grundvandet, hvis der gødes i den periode, hvor der ikke er planter til at optage næringsstofferne fra havegødningen. 

Havegødning efter vejrudsigten

Spred havegødning i tørt vejr, så gødningskuglerne ikke klistrer fast til bladene, men triller ned på jorden, hvor de gør gavn. Til gengæld er det en fordel, hvis det bliver regnvejr efterfølgende, så vandet kan transportere næringsstofferne fra havegødningen ned, hvor rødderne kan få fat på dem.

Læs også: Det ved du (måske) ikke om gødning

Organisk eller uorganisk havegødning

Du kan vælge mellem organisk eller uorganisk havegødning, der også kaldes kunstgødning. Begge typer havegødning indeholder de næringsstoffer, planterne har brug for, men der er forskel fra produkt til produkt på, hvor meget du skal tilføre. Det er helt afgørende, du retter dig efter de mængder, der er anført på havegødningens emballage. For meget gødning risikerer at ende i vandmiljøet. 

Mest læste artikler