Overraskende numse laver fremtidens gødning

En helt ny type gødning kan nu købes i Danmark. Gødningen kommer fra en noget overraskende kilde.

Normalt forbinder man gødning med efterladenskaberne fra dyr som køer og heste. Men faktisk er de allermindste dyr også leveringsdygtige. De to nordjyske firmaer Entomass og Champost har i fællesskab således udviklet en ny type gødning, som er fremstillet af afføring fra fluelarver. Og det er ikke så underligt, som man måske umiddelbart ville tro.

Entomass producerer normalt proteintilskud i form af insekter til kæle- og pelsdyr. Larverne fedes op med fløde og marmelade, og de søde sager, der kommer ind, skal selvfølgelig også ud. Her kommer Champost ind i billedet. For i stedet for at skidtet bare ryger ud, overtager Thy-firmaet larvernes afføring og omdanner det til gødning til krukker og potter.

– Vi er selv en del af en generation, der ikke nødvendigvis bare køber det, der står forrest på hylden, men som træffer nogle bevidste valg om, hvilke produkter, vi for eksempel bruger i vores have. Og det her produkt taler lige ind i den tidsånd, fordi det er et cirkulært og hundrede procent naturligt produkt, siger Mads Heinrich Juul fra Entomass til Nordjyske.

Insektmøg er god gødning

Insektmøget kommer i pilleform og leveres i bionedbrydelige poser og bæredygtige papkasser. Pillerne er fyldt med gode næringsstoffer, som de langsomt frigiver til jorden, hvilket har flere fordele. Det er for eksempel ikke så miljøbelastende som kunstgødning, og lugten – eller stanken om man vil – er ikke så markant som andre organiske gødningstyper.

Endnu en sidegevinst er, at insektmøget øger planternes immunforsvar. Gødningen kan altså forebygge angreb fra skadedyr og redde din tomathøst. Desuden får gavnlige bakterier og svampe også bedre vilkår med insektmøget, hvilket bidrager yderligere til dine planters trivsel, eftersom bakterierne og svampene skaber flere næringsstoffer i jorden.

Læs også: Havegødning som næringstilskud – guiden til optimal gødning

Mest læste artikler