Pas på med sprøjtemidler, der er købt i udlandet

Der er en markant forskel på danskernes brug af sprøjtemidler fra Sønderjylland til Nordsjælland, viser en undersøgelse fra Miljøstyrelsen. Når man bruger de skrappe midler skal man være opmærksom på, at de kun må bruges, hvis de er købt i Danmark eller har dansk etiket. Så har man garanti for, at de er godkendt af Miljøstyrelsen. En stikprøvekontrol foretaget for nylig, viste, at nogle danskere tager ulovlige sprøjtemidler med over grænsen.

Forskel på brug af sprøjtemidler

Når ukrudt og skadedyr skal bekæmpes i haven, tyer to ud af tre danskere til sprøjtemidler frem for knofedt. Jo sydligere man kommer på landkortet, jo større er sandsynligheden for, at det er de skrappe giftstoffer, der bliver taget i brug. En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at 71,9% af sønderjyderne kunne svare ja til spørgsmålet “Har du nogensinde anvendt sprøjtemidler og lignende til at bekæmpe ukrudt, plantesygdomme eller skadedyr i haven?”, mens det samme gælder for 53% af nordsjællænderne. I resten af landet ligger niveauet på lige omkring 69%.

Brug kun sprøjtemidler med dansk etiket

Når man bruger sprøjtemidler i sin have, skal man være opmærksom på, at man kun må bruge sprøjtemidler godkendt af Miljøstyrelsen. Det vil sige, at man skal købe produkterne i Danmark, og hvis man køber dem i udlandet, skal de være forsynet med en dansk etiket. Det er altså ikke lovligt at køre over grænsen og tage sprøjtegift med hjem, som har fx tysk eller polsk etiket, da risikoen for at de indeholder stoffer, der ikke er godkendt i Danmark er stor.

Sprøjtemidler med over grænsen

Det er måske ikke alle haveejere, der ved, at haven kun må sprøjtes med sprøjtemidler købt i Danmark. Miljøstyrelsen lavede for nylig en stikprøvekontrol ved grænsen i Padborg, hvor de fandt 23 forskellige tyske bekæmpelsesmidler hos 13 bilister på bare halvanden time. Det drejede sig om myregift, sneglegift, insektspray og spøjtemidlet Roundup. Alle 23 produkter blev konfiskeret af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Overraskende mængder og sager ifølge Miljøstyrelsen

Miljøstyrelsen betragter mængden og antallet af sager som overraskende stort set i lyset af kontrollens meget korte varighed.
– Mange danskere ved åbenbart ikke, at det er ulovligt at hente ikke godkendte sprøjtemidler i udlandet. Men sprøjter man sin have med midler købt i udlandet, er der risiko for at forurene vores miljø og grundvand. Derfor skal man altid gå efter en dansk etiket og brugsanvisning. Det er den bedste garanti for, at produktet er godkendt af Miljøstyrelsen, siger Sonja Canger, kontorchef i Miljøstyrelsen.

Samme navn ingen garanti

At et produkt har det samme navn i Danmark og Tyskland gør det ikke mere lovligt at købe i Tyskland uden dansk etiket. For eksempel kan produktet Roundup købes på begge sider af grænsen, men det er stadig ulovligt at importere. For selvom produkterne umiddelbart ligner hinanden, kan der være forskel på doseringen eller på produkternes sammensætning.
– En dansk etiket og brugsanvisning er haveejernes eneste garanti for, at et produkt lever op til de strenge danske godkendelseskrav. Har produktet ikke det, så er det strafbart at sælge, bruge eller besidde, siger Sonja Canger.

Hvorfor skal Miljøstyrelsen godkende sprøjtemidler?

– Bekæmpelsesmidler indeholder kemiske og mikrobiologiske stoffer, der har det til fælles, at de er beregnet til at slå levende organismer ihjel.
– Miljøstyrelsen skal godkende alle insekt- og plantebeskyttelsesmidler, før de må importeres, sælges og bruges i Danmark for at sikre, at produkterne ikke skader miljø eller sundhed.
– I denne forbindelse gennemgår og godkender Miljøstyrelsen også produktets etiket og brugsanvisning, så haveejeren kan dosere produktet rigtigt, tage de rette forholdsregler og bortskaffe rester og emballage på forsvarlig vis.

Miljøstyrelsens seks råd når du sprøjter

God sprøjteadfærd handler både om køb, brug, og hvad du gør med sprøjtemidlet bagefter.
1. Tjek √ før du køber
2. Køb kun produkter godkendt til private
3. Køb kun produkter godkendt i Danmark
4. Læs etiketten og sprøjt efter instrukserne
5. Hold børn og husdyr væk, når du lige har sprøjtet
6. Smid ikke sprøjtemidler med faremærke i skraldespanden

Læs mere om sprøjtemidler i haven på www.godthavemiljø.dk. Her kan du også se, hvilke karakterer Miljøstyrelsen har givet de forskellige produkter i forhold til, hvilke der belaster miljø og sundhed mindst.

Mest læste artikler