Turbo på græsplænen: Få en flottere plæne end naboen

En græsplæne er ikke selvkørende, det ved de fleste haveejere. Men hvordan giver man græsset en turbostart om foråret? Få de 6 ultimative råd her.

1. Fjern mosset – ud med riven

Den lune, fugtige vinter har givet mosset gode vilkår. Det kræver lidt knofedt at bekæmpe mos: Først skal plænen køres igennem med en plænelufter, og derefter skal den rives grundigt med en mosrive. Mosset skal samles og fjernes. Herefter skal der eftersås, så alle bare pletter bliver fyldt ud med sundt græs.

2. Gødning fjerner mosset

Den mere langsigtede bekæmpelse af mos handler i virkeligheden om at give græsset gode vilkår. Derfor er gødning af græsplænen supervigtig – tre gange i løbet af sæsonen. Første gang midt i april, anden gang til sankthans og sidste gang midt i august. Gød, når græsset er tørt, så den ikke klistrer til græsset. Brug mineralsk gødning, og følg mængdeanvisningen på pakken.

Alternativt kan du gøde med organisk gødning om foråret. Det afgiver langsomt næringen, fordi mikroorganismerne i jorden skal omsætte det. Hermed sikres, at plænen har næring nok hele sommeren. Til august supplerer du så eventuelt med lidt mineralsk gødning.

Læs også: Sådan får du en ny græsplæne med såning af græs

3. Eftersåning giver en sund plæne

Måske er du typen, der tænker: Alt, hvad der er grønt, er græsplæne, så hvorfor efterså? Men det er der faktisk flere gode grunde til: Hvis du bare lader “det grønne” brede sig af sig selv på de bare pletter, vil det i høj grad være en-årig rapgræs, der etablerer sig. Det er nemlig den eneste græstype, der er i stand til at blomstre og sætte pollen og frø, når den bliver slået jævnligt.

Hvis der er græspollen-allergikere i familien, er der derfor en ekstra grund til at bekæmpe en-årig rapgræs. En-årig rapgræs er ikke egnet til græsplænen. Det går ud ved tørke, og det får sneskimmel og andre sygdomme om vinteren. Derfor er det en god idé at efterså.

4. Mikrokløver er godt alternativ til ukrudtsmidler

Benyt eftersåningen til løbende plæneforbedring med gode græsfrø. Du kan fx gå efter mikrokløver. Den breder sig hurtigt med udløbere, dækker bare pletter i plænen og hæmmer ukrudtet. Her i år er det blevet forbudt at bruge ukrudtsmidler til plænen, så mikrokløver er et godt alternativ. Den tåler tørke godt, det vokser yderst langsomt – og så samler den kvælstof fra luften og gør med tiden plænen selv-gødende.

Er du mere til rigtigt græs, så se efter frø med mærkaten: Quick Action. Det etablerer sig hurtigt, men vokser yderst langsomt, er superstærkt mod sygdomme – og giver plænen en flot mørkegrøn farve.

5. Klippe-reglen

Tommelfingerreglen siger, at du kun må klippe en tredjedel af græsset af. Så du må ud og måle og indstille plæneklipperen, så den snupper en tredjedel. Klipper du mere af, svækker du græsplanterne.

6. Brug kalkbehandlede frø i plænen

Kalk er vidundermidlet for græsplæner. Strøet med let og gavmild hånd er det godt for græssets slidstyrke og skidt for mosset. Men mange plæner får alt for meget kalk. Som noget nyt kan du købe kalkbehandlede frø til eftersåning. De slår to fluer med et smæk: eftersåning og kalkning – og så undgår du at overdosere.

Billige græsfrø gror hurtigst

Det er fristende at lægge en pose yderst billige græsfrø i indkøbskurven. Problemet er bare, at jo billigere frø er, jo hurtigere vokser græsset – og jo mere skal du ud med plæneklipperen. Det er jo derfor, frøene kan produceres billigt. Så “prisen” for billige frø er, at du skal slå græsset oftere.

Spar hver 4. klipning

Omvendt kan du finde så langsomt voksende frø, at de sparer dig for hver 4. tur med klipperen. Under alle omstændigheder er det en god idé at læse det med småt. På deklarationen står der angivet, hvilke græsarter der er i blandingen. De sorter, der slutter med bogstavet S, er afprøvet i 3-årige forsøg og egner sig til dansk græs.

Læs også: Græsfrø – alt om at så græs og gøde græsplænen korrekt

Læs også: Eftersåning af græs – sådan fornyer du din græsplæne

Mest læste artikler