Få en grøn og frodig græsplæne igen
Tørke resulterer i udtørrede græsplæner, der ikke bare minder mange haveejere om en tør tid, men også det arbejde, der ligger forude for at få græsplænen til at ligne sig selv igen.
Vi har derfor samlet 6 trin til, hvordan du får din græsplæne grøn og frodig på ny.
1. Efterså nu
Græsplæner består som regel af flere forskellige græsarter, hvoraf nogle er mere modstandsdygtige end andre.
Hvor nogle græsarter modstår tørke ved at danne rødder langt nede i jorden, dør andre sartere græsarter hurtigere i tørkeperioder. Disse græsarter er ofte hvad, der gør din græsplæne blød og lækker.
For at din græsplæne kommer til at ligne sig selv igen, kan der derfor være behov for at efterså allerede nu, så det ikke kun er de hårdføre græsarter, der vokser i din græsplæne.
Læs om, hvordan du med eftersåning af græs kan fornye din plæne.
2. Vent med at slå græsset
Din græsplæne har som sagt været igennem en hård periode. Du bør derfor lade græsset vokse til mellem 6-7 centimeter, inden du slår det første gang efter tørken.
3. Slå græsset når det er tørt
Når du endelig slår din græsplæne, er det en god ide, at græsset er tørt, så det ikke samler sig i klumper på græsplænen. For store græsklumper på græsplænen kan hæmme græssets fotosyntese og ende med at skade din i forvejen svækkede græsplæne.
4. Slå græsset i den korrekte længde
Når du slår din græsplæne, er det ligeledes vigtigt, at du klipper det i den korrekte længde. Klipper du græsset for kort, kan du risikere at nå græssets vækstpunkt, dvs. hvor græsset gror fra roden.
En god tommelfingerregel er, at du ikke må fjerne mere end en tredjedel af græsset længde, ellers kan du risikere at svække græsplænen. Indstil derfor din plæneklipper så den kun tager en tredjedel.
5. Lad det klippede græs ligge
Slår du din græsplæne, når græsset er den rette længde, kan du få stor gavn ud af at lade det afklippede græs blive liggende som naturlig gødning.
Klipper du derimod dit græs, når det er blevet meget højt, er det vigtigt, at du samler de afklippede græsrester op, så det ikke kvæler græsplænen nedenunder.
6. Slå græsset 1-2 gange om ugen
Sidst, men ikke mindst, spiller det også en rolle, hvor ofte du slå din græsplæne. Selvom du måske har savnet at gå en tur med græsslåmaskinen, kan overdrevet græsslåning ligeledes gøre det sværere for din græsplæne at rehabilitere. Samtidig hjælper du heller ikke din græsplæne ved at lade den gro vildt.
En god tommelfingeregel er, at du bør slå din græsplæne 1-2 gange om ugen afhængig af årstid og vejr.
Ønsker du flere tips, kan du læse mere om græsslåning.