1. Fjern mos i græsplænen
Start foråret med at fjerne mosset med en rive, og luft samtidig jorden godt igennem ved at kradse op i den, løfte lidt op i ”filtlaget” med en greb eller mosrive eller ved at skære jorden igennem med en vertikalskærer. Vand derefter med en tynd opløsning af et mosbekæmpelse-middel. Det fås i udgaver, der ikke indeholder skadelige kemikalier – det vil modvirke, at mosset kommer igen.
2. Så nye græsfrø i græsplænen
Genopret græsplænen med eftersåning af græs. Resultatet bliver endnu bedre, hvis du blander græsfrøene med lidt jord og sand. Da græsfrø har brug for fugt og varme for at spire, skal du vente med at så, til jorden er 12-15 grader varm. Husk at købe en god kvalitet langsomt voksende græsfrø – det lønner sig senere.
Læs også: Ny græsplæne – så selv, eller vælg rullegræs
3. Regulér surhedsgraden med havekalk
Græsset klarer sig bedst i en ’neutral’ jord med en pH-værdi omkring 6-7, mens mos stortrives på en jord, der er lidt sur. Det er ganske billigt selv at teste surhedsgraden i jorden med en gør-det-selv jordbundstest. Hvis det er nødvendigt, kan du med plænegødningen gøre jorden lidt mere basisk og dermed forbedre græssets vækstbetingelser, blot ved at give den et drys havekalk.
4. Giv en god organisk plænegødning
Plænegødning består populært sagt af:
- Kvælstof (N for Nitrogen), der får græsset til at vokse sig stærkt og mørkegrønt.
- Fosfor (P), der stimulerer rødderne og
- Kalium (K) der er afgørende for fotosyntesen og styrker græssets generelle sundhed.
Vælger du en langtidsvirkende organiske plænegødning med tilsatte mikroorganismer, vil de hurtigt nedbryde afklippet græs og styrke røddernes evne til at optage vand og næring. Gødningen frigives langsomt i takt med, at græsset har brug for det, og det organiske materiale er med til at forbedre jordens struktur. Samtidig skal græsset ikke slås så ofte.
Læs også: Husk gødning til dine krukker
5. Klip græsset – men ikke for kort
Om foråret og efteråret er 3-4 cm en god klippehøjde. Hvis temperaturen i løbet af sommeren stiger til over 25 grader, kan du redde din græsplæne mod udtørring ved at sætte græsslåmaskinens klippehøjde op til 6 cm. Højere græs vil nemlig sætte tilsvarende længere rødder, og det vil gøre det i stand til bedre at klare en periode med tørke.
6. Gød græsset igen i sensommeren
Hvis du har valgt en god langtidsvirkende organisk gødning, er det kun nødvendigt at gøde din græsplæne to gange om året – forår og sensommer (evt. tre gange om året, hvis jorden er meget sandet).
7. Brug kompost som plænegødning
I stedet for at fjerne nedfaldne blade, kan du køre dem over med plæneklipperen. Så vil de hurtigt blive nedbrudt til dejlig jordforbedrende kompost. Jordens struktur kan yderligere forbedres ved at udlægge et tyndt lag muld eller kompost og evt. et drys havekalk (gøres efter sidste klipning og senest i december).
Her finder du tips til hvordan du selv laver din egen kompost.
Læs også: Læg rullegræs på den rigtige måde
Læs også: Græsfrø – alt om at så græs og gøde græsplænen korrekt