Fjern mos fra græsplænen
Riv den grundigt igennem, så du får fjernet så meget mos som muligt. Mosset konkurrerer med græsplanterne om vand, næring og lys, og det svækker plænen. Umiddelbart efter sådan en omgang kan plænen se meget tynd ud, men bare rolig. Græsplanterne er klar til at begynde årets vækst og vokser hurtigt sammen igen.
Dræn regnvandet væk med huller i plænen
Det er også en god idé at forbedre plænens evne til at dræne regnvand væk. Det sikrer, at der er ilt tilgængeligt i et dybere jordlag, og det styrker rodvæksten og dermed plænen. Den enkleste vej til bedre dræn er at stikke lodrette huller i plænen ved hjælp af en greb. Især de steder, hvor du erfaringsmæssigt ved, at der står vand efter en byge, er værd at dræne.
Dæk de bare pletter
Hvis der er bare pletter i græstæppet, kan du reparere dem ved at så nye græsfrø nu. Frø til eftersåning er udvalgte græssorter, der etablerer sig godt i en eksisterende plæne.
Et lille skønhedstip til plænen er at stikke kanterne af med en skarp spade. Det får den øjeblikkeligt til at se bedre ud. Slut forårskuren af med at gøde plænen for første gang i år.
Så frø i vindueskarmen
Det er nemt at så sine frø. Udfordringen kommer, når frøene spirer, vokser og kræver deres plads i vindueskarmen. Men det betaler sig at fylde vindueskarmen, for du får rigtig mange planter, når du sår dem selv.
Så i potter, kaffekrus eller toiletruller. Alt, hvad der har drænhuller i bunden, kan bruges, så i kaffekrusene må du lave dem selv.
Læs også: Sådan får du en ny græsplæne med såning af græs
Læs også: Græsfrø – alt om at så græs og gøde græsplænen korrekt
Dæk frøene til med plastik
Så i gennemfugtet spiremuld med lavt gødningsindhold. Dæk frøet med et jordlag, der svarer til frøets tykkelse, medmindre der står andet på frøposen. Tryk til, så det kommer i god kontakt med jorden, og sørg for, at jorden ikke tørrer ud ved at dække med plastik. Stil potterne lyst og køligt.
Klip gamle stauder ned
Staudernes vinterstandere er nu blevet til en rodet samling visne pinde. Klip dem ned til jordoverfladen. Mange stauder er allerede klar med friske skud, så pas på, du ikke volder skade, når du klipper. Toppene kan lægges på komposten, eller de kan klippes i stykker og fordeles i bedet, hvor de hurtigt nedbrydes og dermed bidrager med næring og organisk materiale til jordbunden.
Flere tips til haven i marts
– Sæt kartofler til forspiring
– Møblér om i haven, hvis mindre buske står forkert
– Plant forårsblomster i krukkerne
– Plant hæk før løvspring
– Vand rododendron, der hænger med bladene
– Spred velomsat kompost
– Send et gækkebrev
– Ryd op i køkkenhaven
– Beskær frugttræer
– Del stauder
– Klip krydderurter ned
– Så pluksalat og radiser i drivhuset
– Find en plads i solen til havemøblerne
Læs også: Eftersåning af græs – sådan fornyer du din græsplæne