Ukrudt i græsplænen er svær at få bugt med
Modsat mos, er ukrudt lidt mere besværligt at få bugt med. En tur med plænelufteren svækker planterne væsentligt, og giver dermed græsset bedre betingelser for at få overtaget.
De drilske mælkebøtter bør dog altid stikkes og luges ud. Brug eventuelt et mælkebøttejern, og stik den så langt ned i jorden, så du når ned til rødderne, for at svække ukrudtets evne til at vokse.
Plænelufteren svækker ukrudtet i græsplænen
Omvendt fra ukrudtet, har græsset ligefrem godt af at blive behandlet med plænelufteren. Dels skærer den græssets udløbere over – hvad der får græsset til at blive tættere, fordi det straks danner nye udløbere. Dels løsner processen bunden af græsplænen.
Læs også: Padderokke – bekæmpelse af havens mest sejlivede plante
Læs også: Hold bedene lugefri med en effektiv bedafgrænsning
Rigtige knive
Det er vigtigt, plænelufteren har en kraftig motor, så den rent faktisk har kræfter til at løsne mos og ukrudt i græsplænen helt ned i jorden. Skæret skal være rigtige knive – ikke fjedre. Indstil højden, så knivene kradser et par millimeter ned i jorden.
Derefter skal alt løst ukrudt, mos og græs rives bort. Brug en rigtig græsrive og riv på tværs af den sidste bane fra plænelufteren. Saml ukrudtet i plastik- eller papirsække, og fjern det.
Bioklip danner svampet filtlag
Bioklip kaldes også multiklip. Det er en ny miljøvenlig funktion på nyere græsslåmaskiner. Med bioklip findeles græsset, hvorefter det pustes ned i plænen. Her ligger det så og formulder stille og roligt på plænen, og giver dermed græsset en fordel.
Risikoen ved bioklip er, at der kan dannes et svampet filtlag, der med tiden gør det svært for plænen at ånde.
Men husk, så snart der er bare pletter i plænen dér, hvor du har fjernet ukrudt eller mos, så kan problemet altid løses ved at så nyt græs på plænen.
Eftersåning af nyt græs i græsplænen
Nu er det tid at så. Vælg en frøblanding, der er beregnet til vedligeholdelse. Det betyder, den spirer hurtigt. Det er vigtigt i konkurrencen mod ukrudtet i græsplænen.
Spirer efter 8 dage
De hurtigste græsarter spirer efter otte dage. Spred frøene over hele plænen – dosér efter, hvor store bare pletter der er i plænen.
Gød med let hånd
Endelig skal plænen gødes. Hæld gødningen op i en spand, og spred det i lange kast – op til 6-7 meter – ud over plænen.
Kast ud over det samme område fra forskellige vinkler, så fordeler du gødningen bedst. En gødningsspreder er god, da den sikrer en jævn fordeling og den rigtige dosering.
Græsset skal tørre først
Det er vigtigt, du gøder, når græsset er tørt, og aldrig tilfører mere gødning, end brugsanvisningen foreskriver. Med for meget gødning vil græsplanterne vokse så hurtigt, at plænen bliver tynd i bunden – hvilket forbedrer forholdene for mos og ukrudt i græsplænen, og det er jo ikke meningen.
Nem løsning til gødning og eftersåning
Du kan købe en blanding af græsfrø og gødning i en praktisk strøpose, der gør det enkelt at efterså og gøde i én og samme proces.
Slå græsplænen rigtigt
Ukrudt kræver sol for at vokse, ligesom alle andre planter. Ved at lade græsset være minimum 4 centimeter højt, vil ukrudtet ikke få sol, og kan dermed ikke vokse.
Gentag processen og bliv fri for ukrudt i græsplænen
Jord står ikke bart i ret lang tid. Sørger du ikke for, at det er græsfrøene, der får fat, vil ukrudtet hurtigt fylde hullerne ud. Gentager du processen i tre-fire år, vil du år for år kunne glæde dig over, græsset vil tage overhånd, og ukrudtet i græsplænen vil forsvinde.
Læs også: Eftersåning af græs – sådan fornyer du din græsplæne