Forny græsplænen med eftersåning af græs i september

Eftersår du græsset en gang om året forynger og forskønner græsplænen og giver den fornyet kampkraft til at modstå mos og mælkebøtter. Det bedste tidspunkt at efterså græsplænen er sidst på sommeren eller først på efteråret.

Den grønne og tætte græsplæne uden ukrudt står højt på de fleste haveejeres ønskeliste. Er dette en drøm, der skal blive til virkelig, er der flere ting, du nemt selv kan gøre.

Skal græsset i din græsplæne klare kampen mod ukrudt og mos, er det derfor vigtigt du styrker det, blandt andet gennem eftersåning af græs og tæt klipning.

Vi har sammensat denne guide, som du nemt kan følge, for at opnå den perfekte græsplæne.

Læs også: Sådan får du en ny græsplæne med såning af græs

Græsplænen skal plejes hele året

Når græsplænen først er etableret, bliver den hurtigt en selvfølgelighed. Den skal klippes sommeren igennem, men de færreste tænker på eftersåning af græs, når plænen én gang først er sået. En eftersåning – gerne årligt – kan imidlertid godt betale sig. Græsplænen ældes med årene og de oprindelige græsplanter bliver populært sagt trætte. Dette giver mos og ukrudt frit spil. Her begynder en ond spiral – for jo mere mos og ukrudt, der er i græsplænen, jo sværere bliver det for græsplanterne at vokse.

Styrk græsplænen med eftersåning af græs

Eftersår du plænen, styrker du den, fordi mos og ukrudt må vige til fordel for friske, livskraftige græsplanter. En tæt og frodig græsplæne er derfor den bedste forsikring mod mos- og ukrudtsproblemer. Nye græsplanter mellem de eksisterende virker nærmest som en vitaminindsprøjtning, og det kan hurtigt ses på plænen.

Vælg særlige frøblandinger

Det bedste resultat af en eftersåning får du ved at vælge særlige frøblandinger, der er beregnet til formålet. Der er altid forskellige frøsorter i plænen, der tilsammen giver den de egenskaber, haveejeren ønsker af sin græsplæne. Frøblandinger indeholder især frø, der etablerer sig godt og hurtigt netop mellem andre græsplanter.

En vertikalskærer sparer på kræfterne

Vil du gøre det ekstra godt – og spare lidt på kræfterne – kan det svare sig at leje en vertikalskærer. Det er en maskine med roterende knive, der simpelthen skærer mosset fri og samtidig er hårde ved ukrudtsplanter i plænen.

Vertikalskæreren har samtidig den nyttige sideeffekt, at den løsner bunden af græsplænen, og det giver luft til græsrøddernes vækst. Faktisk kaldes vertikalskæreren også en plænelufter. Du kan også give græsrødderne frisk luft ved at stikke lodrette huller i plænen med en greb.

Topdressing forbedrer spiringsforholdene

Du kan også blande frøene med en såkaldt topdressing. En topdressing er en blanding af kompost og sand, der forbedrer spiringsforholdene for de nye frø.

Græsplænen gror når temperaturen når over 7 grader

Græs gror, når temperaturen er over 7 grader. Når årets vækst begynder, har græsplænen brug for næring. Dermed kommer de godt fra start, og styrkeforholdet mellem græs og mos vipper til græssets fordel. Det kan altså ikke betale sig at spare på gødningen. Giv altid græsplænen gødning i tørt vejr.

Eftersåning af græs i græsplænen er ikke nok

Desværre skal der lidt mere til en vellykket eftersåning end blot at investere i en æske frø og drysse dem ud over græsplænen. Det handler om at skabe gode forhold for frøspiring. Begynd med at gå i krig mod det moslag, der typisk findes i bunden af plænen. Klip først græsset så kort som muligt. Gå derpå løs på mosset med en mosrive.

Læs også: Græsfrø – alt om at så græs og gøde græsplænen korrekt

Mest læste artikler