Kan man slå græs når græsset er vådt?

Sund fornuft siger NEJ, men er det så enkelt? Og hvad skal man gøre, når der ikke er nogen vej udenom? Her er 7 gode råd til regnvejrsklipperen.

Det korte svar

Det korte svar er: 1) ja og 2) helst ikke.

Nutidens græsslåmaskiner er nogle højteknologiske bæster, som kan indstilles til lidt af hvert. Hvis det er vådt i vejret og vejrudsigten siger regn hele den næste uge, eller hvis du er nødt til at slå græsset, inden du for eksempel skal på ferie, så er der faktisk ikke noget i vejen for, at du kan slå græsset.

Hvis plæneklipperen selv kunne bestemme, ville den nok sige – vent nu lige lidt. Men den gør heldigvis, hvad der bliver sagt. 

Det er dog nødvendligt at tage et par ekstra forholdsregler, når du slår græs i regnvejr, eller når du klipper, når det er vådt i vejret. Hvis du er omhyggelig med at overholde dem, så er der ingen tvivl om, at græsslåmaskinen nok skal overleve turen. 

Græsslåmaskine i regnvejr,  
Husk også at børste plæneklipperens dæk rene efter gråsslåning i vådt føre. (Foto: Flickr v/ Kasper Jensen.  

Det skal du gøre, hvis du vil slå græs, når det er vådt

1. Løft bladet. På mange græsslåmaskiner kan man pr. automatik løfte rotorbladet. Det er en fordel, når græsset er vådt. Dette vil betyde, at plænemaskinen skal arbejde lidt mindre hårdt, og det vil også efterlade mindre afklippet græs både på og omkring maskinen.

2. Vær forsigtig med at pløje græsslåmaskinen igennem græsplænen. Det kan risikere at rive græsset op og skabe fuger i græsplænen. 

3. Klæd dig i arbejdstøj. Det kan godt blive en beskidt affære med fugtigt græs, der sprøjter rundt i mange forskellige retninger, og klorofylpletter fra græs kan være vanskelige at få af tøjet. 

4. Spray undersiden af plæneklipperen med silikone, inden du går i gang. Så vil det være lettere efter brug at skrabe de våde rester af græs af, der ender der.

Læs også: Sådan får du en ny græsplæne med såning af græs

5. Glem alt om at rive græsset væk bagefter. Det afklippede græs har alligevel bedst ved at blive liggende som næring for det stadigt levende græs.

6. Rengør plæneklipperen efter brug. Sørg for at afmontere tændrøret eller på anden vis sikre dig, at græsslåmaskinen ikke ved et uheld pludselig går i gang, mens du f.eks. er i gang med at gøre rotorbladet eller undersiden rent 

7. Fjern rester af græs og jord fra hjulene med en stålbørste. 

Gode græsfrø, let gødning og korrekt klipning gør underværker på græsplænen. Her kan du læse alt om, hvordan du fjerner ukrudt i græsplænen og gør den så god som ny. 

Læs også: Græsslåning på den rigtige måde og de rette tidspunkter

Læs også: Vælg den rette græsslåmaskine

Mest læste artikler