Sådan får du en ny græsplæne med såning af græs

Såning af græs kan være en længere proces. Græsfrø er nemlig 2-3 uger om at spire - hvis du holder dem fugtige konstant. Følg vores guide til, hvordan du succesfuldt får sået nyt græs til din plæne.

Skal du til at udvide græsplænen, eller har du taget en tur rundt i den, og kan se en masse huller, kan det være en god idé med en såning af græs.

Det er specielt en god idé, hvis ikke du ikke ønsker din græsplæne skal vrimle med ukrudt og mos.

Vi har samlet denne guide, så du kan få en succesfuld græssåning.

Såning af græs kræver tålmodighed

På tør jord spirer græsfrøene langsomt, og andelen af frø, der spirer, er lidt mindre end i fugtige perioder. Derfor kan det godt betale sig at sætte mængden af græsfrø lidt op.

Forbered jorden på græssåningen

Tænk på, du skal have glæde af din plæne i mange år, så tag dig tid til grundigt forarbejde. Det er nemmest at forberede jorden, når den er passende tør. Er jorden sammenkørt, bør du løsne den i dybden, så der ikke kan opstå lommer med stående vand. Ved nybyggeri er jorden ofte fuld af byggerester, der skal fjernes.

Væk med ukrudtet

Inden du sår græsset, skal alt ukrudtet væk – især flerårigt rodukrudt. Sørg for at få hele roden og eventuelle rodstumper med. Har du god tid, kan plænejorden forberedes året inden såning af græsset. Tung lerjord lettes med grus, og let sandjord tilføres ler. Bland også grov kompost i, så du giver liv til regnorme og andre smådyr. De er vigtige medspillere i græssåning, da de sørger for lidt i den fremtidige græsplæne.

Jorden skal planeres

Riv jorden grundigt igennem, så jordklumper og knolde slås i stykker. Gå hele arealet igennem med små skridt så jorden bliver fri for luftlommer. Træk til slut en lang planke eller en stige hen over arealet, så overfladen bliver helt plan. Riv efter med en fintandet rive, så de sidste sten og planterester fjernes, og de øverste centimeter jord bliver fin og løs. Jorden skal have struktur som brødkrummer.

Vælg de rette frø til såning af græs

Det er vigtigt at vælge den rigtige græsfrøblanding. Kig nærmere på det område, hvor plænen skal anlægges og læg mærke til, om det ligger i sol eller dyb skygge. Der findes mange frøblandinger, der passer til forskellige forhold.

Læs også: Græsfrø – alt om at så græs og gøde græsplænen korrekt

Sådan sår du frøene

Når du skal så græsset, så vælg en dag, hvor det ikke blæser. Det er svært at holde styr på de små frø i blæsevejr, og jorden tørrer hurtigere ud, når det blæser. Er jorden meget tør, skal du vande den grundigt igennem, inden din græssåning.

Frøene i græsblandingen har forskellig størrelse. Bland frøene grundigt for at få en jævn fordeling af store og små frø. Så af to omgange. Først på den ene led og så på den anden. Du kan så med håndkraft eller leje en såmaskine. Regn med ca. 2-3 kg græsfrø per 100 m2. Til slut rives arealet let igennem, så frøene er dækket af max.1⁄2 cm jord.

Læs også: Eftersåning af græs – sådan fornyer du din græsplæne

Undgå vand og gødning

Du skal ikke vande, når plænen er sået. Frøene vil klumpe sammen, og den jævne fordeling, du omhyggeligt har lavet, vil blive ødelagt.
Frøene har ikke brug for gødning, de har “madpakke” med til det første stykke tid. Har du anlagt plæne først på sommeren, kan du gøde, når plænen er godt igang. Du bør ikke gøde senere end august.

Det første klip efter såning af græs

Første gang du klipper din nye plæne efter såning af græs, skal du gå forsigtigt til værks. Klip ikke mere end 1-2 cm af når græsset har en højde på 6-8 cm. Klippehøjden kan så gradvist sænkes til 3-4 cm, efterhånden som græsplænen har fået godt fat.

Mest læste artikler