Pas på pindsvinene! Her er de bedste robot-plæneklippere – og de værste!

I modsætning til hvad man måske skulle tro, er robot-plæneklippere med roterende knive bedre i stand til at beskytte pindsvin end robot-plæneklippere med faste knive.

Pas på pindsvinene mod robot-plæneklippere

Det er jo herligt med en robot-plæneklipper for os mennesker. Men mange dyr er ikke glade for dem – navnlig ikke pindsvinene. Men du kan gøre dit til at undgå, at det går helt galt.

Et dansk-britisk studie har sammenlignet 18 forskellige robot-plæneklippere i forhold til sikkerhed for pindsvin, og de kom frem til et par interessante konklusioner.

Forskerne kom frem til, at der endnu ikke udviklet den robot-plæneklipper, der fuldstændig kan eliminere risikoen for at skade pindsvinene. Men det er ikke det samme, som at de forskellige plæneklippere alle sammen er lige gode – eller lige dårlige, om man vil.

Nogle robot-plæneklippere skubber blot pindsvinene til side – eller om på ryggen – og det kan godt få dem til at slå sig. Men det går sjældent helt fatalt.

Forskerne fra København og Oxford havde inddelt skaderne på pindsvin i kategorier fra 1-4, hvor kategori 1 og 2 var de skader, som nok gjorde ondt på dyrene, men som ikke var decideret livstruende. Kategori 3 og 4 var til gengæld henholdsvis livstruende og dødelige skader.

Den robot-plæneklipper, der klarede sig bedst i testen, var Gardena Sileno Life, der ikke havde en eneste skade i kategori 3 og 4.

Bundplaceringerne gik til Stiga Autoclip 530 SG samt Honda Milmo HRM 3000. Alle deres skader var i kategori 3 og 4, men Honda-plæneklipperen havde dog flest i kategori 4.

Læs også: Græsslåning på den rigtige måde og de rette tidspunkter

For stor motorkraft

Generelt gælder det, at det er gået bedst i testen for de plæneklippere, der har roterende knive.

Årsagen er, at de vil gå over i en mere beskyttende tilstand i det øjeblik, de rammer hvad som helst, der er hårdere end græs.

Fastspændte knive er hele tiden udfordrede, og dertil kommer, at selve plæneklipperen kræver en større motorkraft for at kunne slå græsset. Dermed rammer de også pindsvinet med større kraft end plæneklipperne med roterende knive.

Desuden viste det sig, at det gik bedre med robot-plæneklippere, der så at sige kører baglæns, klarede sig bedre end de forlæns-kørende. Men som forskerne skriver, er det ikke sikkert, man kan lægge så meget i den del af testen – simpelthen fordi alle de baglæns-kørende plæneklippere også havde roterende knive.

Du kan se hele undersøgelsen ved at klikke HER.

De fem gode råd

Når det gælder om at passe på pindsvin, gælder der derudover de fem klassiske råd.

  1. Lad robotten køre om dagen (langt de fleste ulykker med pindsvin sker, når det er mørkt)
  2. Køb den rigtige maskine til din plæne (navnlig er det et problem, hvis din maskine er for lille, så det simpelthen tager for lang tid for robotten at komme hele vejen rundt på plænen)
  3. Køb en robot-plæneklipper, der overholder de fælles-europæiske standarder (det kan du se ved, om plæneklipper har CE-mærket)
  4. Sænk klippehøjden om sommeren (det gør det sværere for dyr at komme ind under plæneklipperen)
  5. Byg et kanthegn (gør det svært eller umuligt for de små pindsvin at komme ind på græsplænen).

Læs også: Vælg den rette græsslåmaskine

Mest læste artikler