Sådan bliver græsplænen saftig med muld – og kyllingen sprød med øl

Anna-Lise Aaen, tidligere chefredaktør på idényt, fortæller om en dag med hensigtsmæssig arbejdsfordeling. Det resulterer i en lækker sprød kylling og en saftig grøn græsplæne på én gang – altså næsten.

I vores familie er kylling på grillen blandt pletskuddene på sommermenuen. Kylling er så taknemmelig: Får dyret blot den rigtige varme, så kan du “trylle” med forskellige krydderier og tilbehør. Helt galt går det aldrig – og det passer godt til vores temperament. Og i år skal vi prøve noget nyt i kyllingeuniverset – kylling med øl!

Sådan er arbejdsfordelingen

Mens jeg klargør ingrdienserne til dagens bedste måltid og rengør grillen, er herren i huset på 1. del af sin opgave.

Her har vi lyttet til Ulrik Havndrup, der er plæneekspert hos Stiga. Vores græsplæne er bestemt ikke noget at sende til skue. Mos har kronede dage på matriklen – og fred med det, hvis det ikke betyder grimme bare pletter med absolut nada i år.

Ulrik peger på, at vi nok er alt for fokuserede på det grønne og glemmer jorden. Det giver mening. Vores jord er ved et par stikprøver nærmest umulig at komme igennem.

Det optimale vækstlag for en græsplæne består af 25% grus og sand, 25% muld, 25% vand og 25% luft. Så nu er der frisk muld – gratis – fra vores lokale Genbrugspladsen på vej i en trailer, og herren løsner jorden med en til formålet lejet maskine.

Nu er jorden løsnet og grillen varm

Der skiftes arbejdsstationer. Jeg griber havehandskerne og skovlen. Herren gnider krydderier på kyllingen og tilpasser temperaturen.

Hemmeligheden ved kylling med øl er måden kyllingen er stegt på. Jeg var heldig at få Webers nye kyllingebeholder i gave. I midten af den hældes den gode øl, og så anbringes kyllingen henover. Øllet damper og giver smag til kødet hele vejen gennem tilberedningen og kyllingen bliver sprød hele vejen rundt.

Har du ikke lige en sådan beholder, kan du bruge en rengjort konservesdåse på samme måde.

Sådan går det meste af en time. De bare pletter masseres og mulden tilføjes. Jeg mærker, hvordan kroppen giver sig under arbejdet. Det bliver ikke nødvendigt med fitness-træning de nærmeste dage.

Så fløjtes til samling ved havebordet. Kyllingen dufter og øllen i glasset er kold. Se, så er det en sand fryd at være villaejer med egen have!

Kunne du “dufte” kyllingen? Så kommer opskriften her.

Kylling med øl – opskrift

  • 1 hel kylling
  • 3 kviste timian
  • 4 fed hvidløg
  • 1 stærk chili
  • Mørk øl, gerne porter
  • Salt og peber

Tomatsalsa:

  • 10 tomater
  • 1 håndfuld frisk basilikum
  • 250 g feta i tern

Sådan gør du – i køkkenet:

Hak hvidløg, chili og timian groft, og bland det med mørk øl. Krydr kyllingen godt med salt og peber, indeni og udenpå. Fyld ølblandingen i koppen på kyllingeholderen, og sæt kyllingen på. Skær tomaterne i både, hak basilikum groft. Bland tomater og basilikum med fetaost og salt og peber.

Sådan gør du – ved grillen:

Klargør grillen til indirekte, høj varme. Sæt kyllingeholderen i GBS.-risten, og grill kyllingen i ca. 45 minutter. Tilfør tomatblandingen til kyllingeholderen, og grill i yderligere ca. 15 minutter. Tag kyllingeholderen af, skær kyllingen ud og server den sammen med de grillede tomater.

Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler