Fjerne græsset – ja eller nej?
Svaret afhænger af, hvem man spørger. Henvender man sig til greenkeeperen på golfbanen eller gartneren i Parken, vil de begge sige: væk med skidtet! Spørger man en forsker i bæredygtighed, er svaret et andet.
Græsset er (næsten) altid grønnere der, hvor du lader det ligge
Det sidste har videnskab.dk gjort. Her har man spurgt Karen Søegaard, forsker ved Institut for Agroøkologi, Jordbrugsproduktion og Bæredygtighed ved Aarhus Universitet, om den bedste strategi, når man klipper græs.
Karen Søegaard er i interviewet med det videnskabelige website ikke i tvivl om, hvad græsset har bedst af.
»Det nyslåede græs falder ned mellem det friske græs, og her ligger det, indtil regnorme og bakterier omdanner det til kvælstof, kalium og fosfor, som dit græs kan bruge som næring,« fortæller Karen Søegaard til videnskab.dk.
Den gødning, som græsset repræsenterer, vil ifølge Karen Søegaard oven i købet, gøre græsset grønnere. Tilførslen af næring vil nemlig give en kraftigere vækst i græsset, og som følge af dette vil det både blive grønnere og tættere.
![]() |
|
Lille græsslåklipper – hvad nu? Rive græsset op eller lade det ligge? |
Undtagelse: Fjern græsset i dette tilfælde
For Karen Søegaard er der dog en undtagelse fra reglen om at lade græsset ligge for at få kønnere og sundere græs.
»Hvis det er meget langt, så er det bedst for plænen, hvis man fjerner de lange stængler. De kan nemlig ikke rigtig falde ned mellem de friske græsstrå, og derfor ligger de og blokerer for sollyset, og så kan græsset ikke foretage sin livsnødvendige fotosyntese, som får græsset til at gro,« pointerer Karen Søegaard over for videnskab.dk.
Hvis du for eksempel kommer hjem efter en lang ferie, er der derfor i følge Karen Søegaard bedst at fjerne en del af det afklippede græs, så græsset ikke holder sollyset væk fra at nå ned til græsstrubbene nedenunder. Lad dog noget af det afklippede græs ligge, så græsset bliver tilført sin egen naturlige gødning.
Kraftigere vækst i græsset jo mere du slår det
Golfbanens greenkepper er tit ude med både riven og plæneklippernen. Hyppig græsslåning er dog ikke altid den bedste måde at tøjle græsset på. Græsset gror nemlig hurtigere, hvis det uafbrudt bliver klippet
»Jeg kan ikke specifikt sige, hvor meget det er, men planterne har nogle hormoner, som styrer væksten, og de bliver påvirkede, når man slår sit græs ofte, og græsplanterne sætter derfor flere skud ud,« siger Karen Søegaard.
Hyppig plæneklipning får således ikke græsset til at bliver højere – tværtimod.
Om en mere tolerant omgang med det afklippede græs vil slå an hos greenkepperen på golfbanen eller i idrætspaken, er derimod tvivlsomt. Selvom denne mere tolerante indstilling til græsset på banerne kunne give nogle spændende scenarier grønsværen.
Kilde: videnskab.dk
Læs også: Græsslåning på den rigtige måde og de rette tidspunkter