Svamp i græsset – sådan bekæmper du svampen rødtråd

Gule pletter i din græsplæne kan være meget andet end vandmangel. Det kan også være svampessygdommen "rødtråd". Den skal bekæmpes med gødning og næring. Se her hvordan.

Svampesygdommen “rødtråd”

Sidst på sommeren og i efteråret er det højsæson for kedelige gule pletter i græsplænen. Men de gule pletter er ikke nødvendigvis et tegn på tørke. Hvis græsset vokser pænt, og det har regnet, er der ikke meget kvælstof tilbage i jorden. Svampesygdommen Rødtråd har især gode betingelser, når vejret er lunt, fugtigt, og plænens kvælstof-reserver er ved at være udtømte.

Gødning er løsningen

Rødtråd kendes på de karakteristiske røde tråde, der stikker op for enden af angrebne planter. De breder sig hurtigt og efterlader store pletter af udtørret, gult græs. Men selv om det ikke ser så kønt ud, skal du ikke bekymre dig. Græsset dør nemlig ikke af det, men kommer igen senere på året.

Ekstra gødning løser problemet

Du løser problemet ved at give plænen lidt ekstra gødning i starten af august. Prøv fx en NPK-gødning med kombinationen 14-3-15. Du kan også vælge at give plænen et svampemiddel. Men det er kun en stakket frist, for svampesygdommen kommer igen og igen, så længe problemet med gødning og næring ikke er løst. 

Gå tæt på stråene

Hvis du er i tvivl, om det er rødtråd, du har i plænen, må du ud og ligge på knæ. På afstand ligner det nemlig bare pletter af tørt græs.   

Læg dig på knæ på plænen og skrab noget af det tørre græs sammen. Hvis stråene har røde forgreninger i enden, har du rødtråd.    

Læs også: Sådan lægger du selv fliser

Sygdomme kan ikke overføres

Problemet med rødtråd er størst på nyanlagte plæner eller plæner anlagt på sandjord. Men det er rigtig rart at vide, at svampesygdomme i græs ikke kan overføres til roser eller andre haveplanter.

Græsset kan mangle næring

Hvis du ikke finder røde tråde, men stadig har gule pletter i plænen, kan det være et tegn på at den mangler næring. Det er også tilfældet, hvis stråene er blege, lysegrønne og ikke vokser ret meget.

Her kan du finde 12 tips til den perfekte græsplæne.

Mest læste artikler