Den forførende duft og karakteristiske smag af grillet mad er populær i hele verden, men især i Danmark er vi vilde med at grille vores mad.
Ingen europæere griller så meget som danskerne, og vi er den nation med flest grill pr. indbygger – og det skyldes især gasgrillens indtog i Danmark, der har været med til at revolutionere danskernes måde at grille på.
Lav et udekøkken – det her skal du overveje før du anskaffer det
”Inden for de seneste fire år er de fleste af os gået fra at bruge kul til gas, og hvor vi før kun grillede om sommeren og i weekenderne, hvor vi havde god tid, griller vi nu året rundt og til hverdag. Det skyldes især, at gasgrillen har gjort det nemmere og hurtigere at grille, og det har skabt en mindre grillrevolution herhjemme,” fortæller Hanne Nyboe, Country Marketing Director fra Weber i en pressemeddelelse.
Alene hos Weber, der sælger flest grill i Danmark, udgør gasgrillen 90 % af salget, kulgrillen 9 % og elgrillen 1 %.
Hvad smager bedst?
Langt de fleste danskere forbinder kulgrillen med den autentiske grillsmag. Men faktisk er det nærmest umuligt at afgøre, om mad er grillet på gas, kul eller el.
”Mange tænker, at de kan smage forskel på mad, der er grillet på en gasgrill og en med kul, men vi har lavet rigtig mange smagstests, og meget få kan faktisk med sikkerhed smage, om maden er tilberedt på kul, gas eller el. Det kommer som en kæmpe overraskelse for dem, når vi afslører, hvordan maden er blevet tilberedt,” forklarer Anders Jensen, Expansion & District Manager Grill Academy Nordics og tidligere deltager i VM i Grill.
Test: Hvilket stegetermometer skal du vælge til grillen?
Weber har i løbet af foråret og sommeren lavet mange forskellige smagstests – bl.a. blandt deltagere på Grill Academy, på grillfestivaler og for medier, og hver gang viser resultatet, at utrolig få kan smage forskel.
”Rigtig mange danskere tror, at det er kul, der skaber den karakteristiske grillsmag, men når kød steges, udvikles mere end 1.000 smagskomponenter, og det er kødets karakter fra slagtning, udskæring, opbevaring og fedtmarmorering, som er vigtigst for smagen.
Varme er også vigtig – og stegetiden er afgørende. Ved grilning karamelliseres kødets sukkerstoffer, hvilket resulterer i en gylden og sprød stegeskorpe, og den grillede smag kommer af den røg, maden tilberedes i på grillen.
Det vil sige den røg, der opstår, når kødsafter, fedt og saft drypper ned på briketterne eller på de opvarmede dele på grillen. Det skaber en anelse røg, som bliver til den smag, vi forbinder med dét at grille. Det betyder, at man sagtens kan opnå en lækker grillsmag ved at grille med gas og el.”