Guide til gode griller

Uhm.. Nu starter grillsæsonen, men hvilken slags grill er bedst. Der er rigtig mange grilltyper på markedet. Det, du skal tænke over, er, om du synes, det er rart og hyggeligt at tænde op under briketterne eller mere er til den hurtige løsning med gas eller el.


Gasgrillen er hurtigt klar
Vælger du en gasgrill, skal du ikke længere huske at købe briketter og bøvle med grillstarter. Tilslut gassen, klik på knappen – og grillen er varm på få minutter! Naturligvis skal du sørge for, at der er gas på flasken.


Kan også bruges som ovn
Grillen kan nemt reguleres og kan både bruges som grill og som ovn. En god gasgrill har flere brændere, der kan reguleres hver for sig. Se efter en grill, der er sikret imod opflamning.

Smag: Kødsaften drypper ned på en varm plade og sender røgen retur, så den afgiver den gode barbecuesmag til kødet. Du undgår næsten opflamning fra fedt, da det ikke kommer ned til flammerne. De fleste vil ikke kunne smage forskel på en bøf stegt over briketter og en stegt over gas.

Rengøring: Gasgrillen har en fedtopsamler, som skal tømmes jævnligt. Risten skal naturligvis renses efter brug. Desuden kræver en gasgrill af og til en hovedrengøring, hvor al fedt fjernes.

Tip: Vælger du en gasgrill, der også har et kogeblus, kan du tilberede al mad ude i haven.


Kuglegrillen som bageovn

Kuglegrillen og andre griller til briketter er for grillentusiasten, der kan lide at tænde op. Du skal skaffe gode briketter – og du skal tålmodigt vente 1⁄2 time, før alle briketter er klar i grillstarteren.

Smag: Briketterne giver stensikkert den eftertragtede barbecuesmag. Ulempen er, at de også flammer op, når fedt fra kødet drypper ned på dem – og det kan give branket kød ved direkte grillning. Kuglegrillen kan både bruges som ovn og til at grille kød direkte over gløderne.

Rengøring: Risten skal altid børstes ren, lige efter du har grillet. Selve grillen bør holdes ren. Desuden skal asken fjernes tit.

Tip: Hvis du bruner kødet over briketterne og færdigsteger ved indirekte varme, har du ingen problemer med opflamning.

Grill uden fancy dikkedarer
Den traditionelle grill består af en kasse til briketterne og en rist, der kan flyttes op og ned. Den har ingen låg – og kan altså kun bruges til direkte stegning af mindre kødstykker. Varmen kan reguleres ved at flytte risten op og ned, og det gør tilberedningen let. Desuden kan du flytte risten op, hvis fedtdryp får briketterne til at flamme op.

Smag: Her er det briketterne, der giver smagen – så der er grillsmag for alle pengene.

Rengøring: Grillristen skal renses efter brug, og aske og neddryppet fedt skal fjernes med jævne mellemrum.

Tips: Smør risten med madolie, før du starter. Rens risten med en stålbørste, mens den er varm. Giv den et lag madolie igen, når den er kold.

Det gode tilbehør

  • Hvis du steger store stege i din grill, er et trådløst termometer guld værd. Det bipper, når maden er klar, uden du skal åbne låget.
  • Godt værktøj er langt og kan tåle opvaskemaskine.
  • Et stabilt bord er praktisk ved siden af grillen.

Mest læste artikler