Lækre og sunde opskrifter til grillen

Sund mad fra grillen - du kan sagtens tilberede sunde, farverige og velsmagende retter på din grill. Det kræver ikke mere arbejde, end det gør i køkkenet. Få gode råd til sund mad på grillen og fire sunde grillopskrifter.

Forbered maden i køkkenet eller udendørs

Madlavning udendørs kræver ikke mere af kokken, end hvis det foregår i køkkenet. Nogle foretrækker at klargøre ingredienserne i køkkenet, evt. marinering af kød, udskæring m.m., mens andre nyder at skrælle, skylle og snitte i det fri.

Tilbered fisk og grøntsager på grillen

Alt kan tilberedes på en grill, og det er nemt at lave både sunde, velsmagende og farverige retter med fx fisk, skaldyr, magert kød og masser af grønt.

Seks gode råd til nye grillere

Forberedelser: Placér grillen, hvor der er læ. Fjern evt. aske fra kassen eller skuffen og rengør grillristen.

Optænding: Fyld en grillstarter ca. halvt op med kul eller briketter. Jo flere kul jo mere varme i længere tid. Læg 2-3 optændingsblokke på nederste rist, tænd dem, placer grillstarteren ovenpå – og vent cirka 30 minutter, til kullene er hvidglødende og klar til brug.

Direkte grill: Bøffer, pølser og koteletter, som kun skal grilles i kort tid, placeres lige over kullene. Hold øje med, at kødet ikke bliver brændt – vend det evt. ofte.

Indirekte grill: Kød og grøntsager med lang stegetid må ikke placeres direkte over kullene. Fordel derfor kullene i siderne og sæt maden i midten. Husk en drypbakke.


Tilberedning:
Væd en klud med lidt olivenolie og gnid den på din rist. Så hænger maden ikke fast. Placer kød, fisk og grøntsager på grillen. Ved større stykker kød anbefales stegetermometer. Luk låget, hvis det er en kuglegrill – husk at åbne spjældet.

Hygiejne: Brug aldrig de samme redskaber, tallerkener o.l., som har været brugt til grøntsager, fersk kød eller rå fisk. Brug rene tallerkener.

Sundt, nemt og lækkert til grillen

Grill-grøntsager med friske krydderurter
500 g nye kartofler
2 rødløg
2 forårsløg
2 snackpebre
4 mellemstore gulerødder
1/2 courgette
1/2 aubergine
1 dusk bredbladet persille
Citrontimian
Salt
Peber
Olivenolie

Skyl grøntsager og skær i mundrette stykker. Kom dem i en bradepande. Drys med salt og peber. Bland med 1 spsk. olivenolie. Kom først retten i en almindelig ovn 20-30 minutter ved 180 grader – og lad den blive der, til du sætter fx en fisk ind i grillen, så retten får de ca 45 minutter oveni (altså i alt ca. 70-75 minutter).

Kyllingebryst med kompot af havens bær
Kyllingebryst
Olie
Bundt med friske krydderurter fra haven
Salt
Peber
Balsamico
Sennep
Honning
Nødder
Bær, fx stikkelsbær, hindbær, jordbær eller hvad, der nu gror i din have

Skær bryststykkerne i ca. 5 cm skiver. Lav en marinade af olie, salt, peber og krydder­urter. Pensl kyllingestykkerne og grill dem direkte over gløderne. Hak bær og nødder groft, og lad det trække til en kompot af balsamico, sennep, honning, salt og peber.

Grillet auber­gine­sandwich med nye kartofler
2 auberginer
600 g nye kartofler
1 rødløg
2 fed knust hvidløg
Olie
Salatblade
Frisk citronsaft
Salt og peber
Lidt tomatpuré og skyr

Skær auberginer i tynde skiver, gnid med hvidløg og pensl med blanding af olie, citron, salt og peber. Vask kartoflerne og kog dem med salt i 5 minutter. Skær dem i skiver og pensl med olieblandingen. Lav en dressing af tomatpuré rørt op med lidt af olieblandingen samt 1 dl skyr. Grill auberginer direkte og kartoflerne indirekte. Læg på skift aubergine smurt med et tyndt lag dressing, kartofler, rødløg og salatblade og bliv ved, til de danner en høj sandwich.

Bæk-ørred med krydderurtefyld
Fisk kan marineres inden tilberedning. Den kan pakkes ind i folie med frisk grønt, og den kan grilles direkte over gløder. Alle slags fisk kan bruges – dog kan der være forskellige stegetider – her er anvendt bækørred.

1 ørred/forel
Olivenolie
Bundt med friske krydderurter fra haven
Salt
Peber
Frisk citronsaft og skal af 1 økologisk citron
Friske krydderurter fra haven eller krukkerne: vær kreativ, duft dig frem. Dertil revet skal fra en økologisk citron, saften fra samme + 2 spsk. olivenolie, salt og peber.

Bland det hele sammen og lad trække i ca. 1 time. Pres olie/saft fra urterne og fyld urterne i fiskene (og luk fiskene med fx snøre). Til sidst pensler du fiskene med olie/saftblandingen fra krydderurterne, og steger fiskene over gløder i ca. 35-45 minutter.

Twitter Print

Mest læste artikler