Sådan bygger du selv et udekøkken

Går du med tanker om at bygge et praktisk udekøkken, du kan bruge hele året rundt? Så viser gør-det-selv eksperten Björn Christiernsson dig her, hvordan du gør.

Jeg har endnu ikke fået bygget et udekøkken til mig selv, men et udekøkken af denne her runde type ligger meget højt på min ønskeliste. Det har en diameter på to meter. Det giver en herlig stor arbejdsflade. Den runde form indbyder på smukkeste vis til havefester, og så kan udekøkkenet anbringes hvor som helst på din grundareal, eftersom det ikke har nogen bagside. 

Lav mad udendørs hele året rundt

 
Udekøkkenet i mursten  

Udekøkkenet er bygget af beton og tegl, og det gør, at det kan stå ude hele året rundt. Støbte huller i bunden gør, at det oven i købet kan er flytbart, selvom det dog vejer 1500 kilo. 

Støb bundpladen

Begynd med at støbe en bundplade med en diameter på 180 cm. Diameteren på bordoverfladen skal være 20 cm breddere, så bordpladen stikker 10 cm ud hele vejen rundt.

Sørg for, at der bliver gjort plads til tre fritstøbte huller i bundpladen, så vand, afløb og el-installationerne kan føres herigennem. Når støbeformen er parat skal du hælde flydende beton ned i den

Bordpladen til udekøkkenet

Udekøkkenets bordplade skal som sagt have en diameter på to meter. Det er et ret stor areal, som kan være svært at få bugseret på plads. Derfor kan det betale sig, at dele bordpladen op i tre dele. Det vil også vise sig at være en fordel, hvis du bygger dit udekøkken indendørs.

Anbring et betonrør med en diameter på ca. 30 cm inde i midten. Det skal ende med at være lige så højt som de murede vægge. Kap betonrøret af eller tilpas murhøjden. Betonrøret er gemt væk, så snittet i røret behøver ikke at være helt rent, hvis du vælger at forkorte betonrøret.   

 
Betondækket med tre indstøbte huller og de første to murskifter  

Mure med teglsten

Dette udekøkken er muret i rødtegl. Andre former for tegl og i andre nuancer er naturligvis også en mulighed. Sørg for at vælge teglsten, som er brændt ekstra hårdt, så murstenene kan klare at stå ude i det fri hele året rundt. Læg gerne et beskyttelsesskifte ind mellem mur og betondæk.

Støb med expanderbeton

Udekøkkenet er støbt med expanderbeton. Brug helst rustfri armering.

Indbyggede åbninger til låger

Bygger du låger ind i udekøkken-øen, bliver det lettere at holde køkkenet rent og koble vandet til og fra. 

 
Udekøkken færdig – parat – START!  

Flytbart køkken

Udekøkkenet har indstøbte bundhuller. Det gør det lettere at flytte køkkenet, hvis ønsket skule opstå. Dette udekøkkenet er dog så tung, at du i givet fald vil få brug for en kranbil I.

Se en mere udførlig redegørelse for byggeriet af køkkenet på Björn Christiernsson Lailabagge.se/snickarbjorn.

Mest læste artikler