Vælg en grill med en robust rist af stål
Hører grillmad til sommerens foretrukne spiser, kan det godt betale sig at investere i en kvalitetsgrill. Vælg en, der er fremstillet af kraftige metalplader med en robust rist af rustfrit stål, og som har et stabilt understel. En god grill er som regel forsynet med en garanti på et par år. Og den kan med pleje og rengøring holde i mange år.
Stor eller lille grill – hvad skal du bruge den til?
En billig engangsgrill er o.k. til skovturen. Den kan sagtens klare små kødstykker og pølser, men større kødstykker kræver en større og mere robust grill. Vil du ikke investere i en helt stor model, findes der mange glimrende bordgriller, som snildt klarer grillmaden til to eller fire personer. Her gælder det også, at jo tykkere plade, grillen er fremstillet af, jo bedre tåler den varmen.
Brug et varmfast underlag under grillen
Uanset hvilken grill du vælger, skal den anbringes på et solidt og plant underlag. Når først grillen er tændt, er det en rigtig dårlig idé at begynde at flytte rundt på den. Bordgrillen bør altid anbringes på et varmefast underlag, fordi den tændte grill afgiver lige så megen varme fra under- som oversiden.
3 måder at undgå farlige situationer
- Griller på stel skal stå, så benene ikke synker ned i jorden.
- Undgå at stille grillen midt i et gangareal, under udhæng, op ad teltdug og hegn eller i nærheden af andet brandbart materiale.
- Og stil aldrig grillen indenfor. Den afgiver kulilte.
Trækul eller briketter?
Når du vælger brændsel, står valget som regel mellem trækul eller briketter. Trækul egner sig bedst, hvis du skal stege mindre kødstykker, mens briketter, der har en længere brændetid, er mere velegnede til langtidsstegning. Uanset om du vælger den ene eller den anden type brændsel, bør du være rundhåndet med mængden. Spred et pænt lag på 10-12 cm.
Hvad er trækul og hvad er briketter?
Grillkul er fremstillet af træ, og de er lette og porøse. Grillbriketter kan laves af forskellige ting. Det kan både være træ, stenkul eller andre ting. Briketter bliver til ved at pulverisere materialet og derefter presse det hele meget hårdt sammen igen under brug af bindemidler som f.eks. sand. Grillebriketter kan kendes på, at de generelt er tungere og mere kompakte end grillkul.
Kødet skal kunne fjernes fra varmen
Anvender du briketter, er det en god idé at stable dem i en pyramideform. Skab lidt friplads i den ene side af grillen, så du har mulighed for at trække kødet væk fra varmen. Du kan både beskytte grillen og slippe lettere om ved den efterfølgende rengøring, hvis du lægger et stykke kraftig stanniol under brændslet.
Tænd op i god tid
Tænd grillen en halv time til tre kvarter, før den skal bruges. Brug optændingsbriketter, der lægges mellem brændslet, eller grillvæske, som hældes ud over kul eller briketter. Brug aldrig benzin eller petroleum, der ud over at være særdeles brandfarlige, giver en dårlig smag til maden. Anvend evt. lange pejsetændstikker.
Flere måder at tænde op på
Vil du helt undgå kemikalier til optænding, kan du i stedet lægge kullene oven på en bunke krøllede aviser og sætte en tændstik til dem. Du kan også investere i en gasbrænder eller et elektrisk gløderør, som du lægger ind mellem brændslet, indtil det antændes. En grillstarter i form af et rør, hvor kullene kommer op på en høj temperatur i løbet af 15-20 minutter, inden de hældes ud i grillen, er en anden løsning.
Sådan hjælper du flammerne på vej
Kniber det med at få fut i brændslet, kan du hjælpe flammerne lidt på vej ved at puste på gløderne, evt. med en blæsebælg. Undgå at puste så kraftigt, at gløderne flyver. Lad dig aldrig friste til at hælde tændvæske eller lignende på en varm grill!
Vent til brændslet gløder
Når ilden har fået godt fat, er kunsten at vente, til flammerne lægger sig, og brændslet kun gløder. Først når briketterne eller kullene har fået en lysegrå overflade, er grillen klar til brug.
Pensl kødet med olie, men pas på flammerne
Så snart grillen er klar, pensles grillristen med olie. Sesamolie er et godt valg, fordi den har det højeste brændpunkt. Ved at pensle både risten og kødet undgår du, at maden hænger fast. Undgå at dryppe olie ned i gløderne, der let flammer op igen. Hvis du vil undgå flammer under stegningen, kan du skære det overflødige fedt af kødet af. Skulle flammerne alligevel tage overhånd, kan du bevæbne dig med en vandforstøver. En spand med vand eller lidt strandsand er heller ikke af vejen.
Pas på varmen
Når først der er god gang i grillen, afhænger det gode resultat af grillmesterens evne til at styre varmen. Du kan justere den ved at flytte risten tættere på eller længere væk fra gløderne. I kuglegrillen justerer du varmen ved at rykke kullene ud til siden, så de ikke ligger direkte under kødet.
Hvor meget varme skal kødet have?
En rød bøf kræver kraftig varme. Pølser, koteletter og fjerkræ bliver bedst ved middelvarme og skal derfor fjernes en smule fra gløderne. Større kødstykker og stege skal ligesom fisk grilles med god afstand til varmen. Og allerbedst ved indriekte varme, under låg i kuglegrillen.
![]() |
|
Når der er tændt op i en grill efter dit valg – så handler alt om at få grillmaden til at smage optimalt. Her er 12 smarte tricks til bedre smag på grillen. |
12 uundværlige grilltips
- Trækul giver en bedre smag, men briketter brænder længere. Vil du have begge egenskaber, kan du evt. blande de to brændselstyper.
- Trækul af bøg og birk giver ekstra god smag til kødet.
- Drys lidt tørrede krydderurter direkte i gløderne. Timian, rosmarin, fennikel eller salvie giver en dejlig aroma til kødet.
- Sørg for at have grillhandsker, tænger, spyd, pensler og fiskeriste inden for rækkevidde.
- Vil du undgå, at kødet hænger fast i dine grillspyd, skal spyddene behandles. Træspyd kan lægges i vand en halv time før brug, mens metalspyd skal smøres med olie.
- Bagekartofler pakket ind i alufolie mørnes hurtigere, hvis du lægger dem ned i gløderne. Stikker du et metalspyd gennem kartoflerne på tværs, ledes varmen bedre.
- Større kødstykker som stege bliver bedre, hvis de koges, før de lægges på grillen.
- Du kan sagtens stege fisk direkte på grillen. Tør fisken grundigt, inden du lægger den over gløderne.
- Når du har lagt kødet på grillen, skal du ikke vende det de første par minutter, hvis du vil bevare saften i kødet.
- Brug en palet eller en grilltang til at vende kødet med. Stikker du med en gaffel, løber saften ud af kødet.
- Tøm aldrig grillen for aske, før du er sikker på, den er fuldstændig kold.
- Skulle du glemme at gøre grillristen ren, kan du lægge den på græsset natten over. Fugten fra græsset løsner snavset, som så let kan tørres eller børstes af næste morgen.