Sådan undgår du at brænde hytten af, når du griller

Grillsæsonen er over os, og det er derfor tid til at genopfriske de gode råd, der får dig og dit hus sikkert gennem sommeren.

Brandvæsenet rykkede i 2020 ud til over 380 brande som følge af uforsigtig brug af grill. Det skriver brandfare.dk, som fortæller, at bortkastet aske fra grillen var den helt store synder, eftersom det tegnede sig for næsten 70 % af de formodede årsager til brandene.

Nu er grillsæsonen atter gået i gang, og med ovenstående in mente er det derfor vigtigt at være opmærksom og udvise forsigtighed, når du griller. Her får du nogle gode råd til at undgå, at du eller andre ender i statistikken.

Pas på med spritten

Hvis du vil undgå en ukontrollabel ildebrand, bør du aldrig bruge brandfarlige væsker, når du griller. Det er langt mere sikkert at tænde op med en grillstarter eller optændingsblokke. Når du er færdig med at bruge grillstarteren, skal du dog huske at nedkøle den, da den ellers vil være en tikkende brandbombe.

Grill kun udendørs

En grill udvikler farlig kulilte, der ophobes, hvis den antændes i et lukket rum. Grill derfor ikke indendørs – for eksempel i udestuen – da der her er fare for kulilteforgiftning.

Hav vand i nærheden

Hvis uheldet er ude, skal du have nem adgang til vand. Så kan du nemlig nemt slukke, hvis en glød får fat i et tørt buskads, dugen, eller andet brændbart, og du kan køle huden, hvis du bliver forbrændt. En fyldt vandkande, en spand vand eller en haveslange er uundværlige værktøjer, når du griller.

Placer grillen et sikkert sted

Tørre planter, hække, bygninger og andet, der kan brænde, skal du være opmærksom på. Sørg for at placere din grill i sikker afstand fra det. Vær samtidigt opmærksom på at stille din grill på et stabilt og ikke-brændbart underlag, så den ikke pludselig vælter og sætter ild til haven.

Hold opsyn med grillen

Når først gløderne opvarmer grillpølserne, kan du ikke bare lade dem passe sig selv. Børn og kæledyr risikerer at komme nær grillen og forårsage en ulykke. Vær derfor altid i nærheden af grillen, så ingen kommer til skade. Undgå desuden at grille, hvis det blæser meget eller er meget tørt.

Pas på asken

Asken er brandfarlig. Derfor skal rester af aske og kul være helt kolde, før du smider dem ud. Ellers kan det antænde skraldespanden. Det kan tage over et døgn, før asken og kulresterne er kolde, og der ikke er gløder tilbage. Husk at tjekke, at alt er slukket, når du er færdig med at grille.

Engangsgrill

Hvis du bruger en engangsgrill, skal du være opmærksom på følgende:

  • Efter brug, skal du altid hælde vand over engangsgrillen og på stedet, hvor den har stået.
  • Tag engangsgrillen med dig og tjek, at alt er slukket og afkølet i området, hvor du har grillet.
  • Grav aldrig en engangsgrill ned i sandet på stranden. Andre ved ikke, at den er der og kan få slemme forbrændinger.

Mest læste artikler