Grill grønt med masser af smag

Grillmad behøver ikke (kun) være ensbetydende med kød. Lad dig inspirere til at lægge mere grønt på grillen med disse tips og opskrifter fra forfatteren af kogebogen ‘Grill grønt’.

vegetar grill

Vegetar grill: De fleste kan grille en bøf. Men vi bliver ofte udfordret, når det handler om grøntsager og vegetarmad på grill.

Det behøver dog ikke at være svært at lave grønt på grillen. Man kan altid grille en aubergine, en courgette eller en rød peber. Men det kan være svært at finde på nye og sjove ideer, der kan udvide ens repertoire.

I min grønne grillverden prøver jeg at tænke lidt ud af boksen og give grøntsagerne den samme – eller gerne mere – kærlighed, end jeg ville gøre, hvis jeg grillede et stykke kød.

Når jeg laver mad ved grillen, og specielt om sommeren, vil jeg helst lave alt på grillen. Det vil sige, at grillen skal kunne mange forskellige ting. Den skal være en grill, en ovn og en kogeplade. Med andre ord skal man mere tænke grillen som en ‘madstation’ end som en grill.

Selvfølgelig skal man kunne grille i traditionel forstand, men det er også ret godt at bruge indirekte varme. På den måde kan man transformere sin grill til en ovn. Det er en funktion, jeg holder meget af. Man kan tilberede rodfrugter, bage brød, lave lækre fade med ovnbagte grøntsager og meget andet.

Det fungerer naturligvis bedst, hvis du har en grill med låg. Men selv uden låg kan du grille ‘indirekte’. Med eller uden låg er teknikken den samme: Du lægger simpelthen bare kullene i den ene side. På den måde kan du let styre, hvor meget varme du giver dine grøntsager.

Det er nemlig det, det hele drejer sig om: At tage kontrol over grillen og frigøre sin indre ‘grillmaster’.

Vegetar grill – råvarerne i fokus

I mit grønne køkken er råvarerne i fokus. Jo bedre råvarerne er, jo mindre skal man gøre ved dem.

Jeg bestemmer altid min menu ud fra, hvad der ser bedst ud, når jeg er ude at handle. Det er lidt en ‘italiensk husmor’-tilgang som at gå på markedet – og det virker.

Jeg laver altid mad baseret på, hvad der er i sæson. Grøntsagerne smager bare bedre, når de er i sæson og friskplukkede. Så køb ind med øjnene. Gå efter, hvad der ser friskt og lækkert ud, og lad dine råvarer diktere, hvad du skal lave i stedet for den anden vej rundt.

Derfor er det også vigtigt at have et godt forhold til sin grønthandler. En god grønthandler vil altid gerne rådgive dig om, hvad du skal købe nu, og i forhold til, hvad de får ind i de kommende uger.

På den måde får du det bedste, der er på dagen, og du kan planlægge i forhold til, hvad du kan lave senere på ugen. Og grønthandlere er i øvrigt som regel også rethyggelige at snakke med.

Endnu bedre er det at tage ud og besøge en af de dejlige økologiske gårde, vi har rundt omkring i landet, og købe grøntsagerne direkte. Det er en hyggelig dag for hele familien, og du ved, at du kommer hjem med kurven fuld af guld.

Vegetar grill opskrifter

Grill grønt

Vegetar grill

Tekst og opskrifter er fra bogen ‘Grill grønt’ af Nikolaj Juel, udgivet på Gyldendal. Du kan vinde bogen på her.

Mest læste artikler