Udendørsbelysning

Udendørsbelysning med LED- og solcellelamper

Det er den ultimative form for hygge, hvis man har den helt rigtige belysning i haven, og der findes mange gode bud på, hvordan man kan skabe en smuk og illumineret have. Og det er absolut ikke kun om sommeren, at din have kan være flot lyst op. Der findes nemlig masser af gode muligheder for at bruge LED- og solcellelamper som belysning i haven i efterårs- og vintermørket.

Læs mere

De nyeste generationer af udelamper er udviklet med LED-pærer, som først og fremmest er en energisparende pære. En LED-pærer har en gennemsnitlig levetid på 10.000-30.000 timer.

Solcellelamperne er også blevet så gode, at de nu samler så meget energi, at de kan give nok lys. Det er miljøvenligt, nemt, enkelt og billigt. Og så er det desuden også helt uden en ledning.

Vælg det rigtige lyst til haven

Lys skaber stemning i haven, og det er vigtigt at vælge det helt rigtige lys, hvis man skal have den bedste hyggestemning. Først og fremmest skal du tænke over, hvad lyset skal bruges til. Spots er fx gode til at lyse enkelte steder op, men spisepladsen eller loungeområdet skal belyses med et spredt og blidt lys.

Man skal desuden også sørge for, at lyset hverken blænder, når man går på havevandringen eller generer naboen. Du kan med fordel prøve lampen af hos forhandleren, så du kan se, hvor hårdt eller blødt havelampens lys er.

Levende lys i haven

Det kan også være rigtig hyggeligt med levende havefakler eller lanterner i sensommerhaven. Sørg for at placere havefaklerne et sted, hvor de ikke udgør en brandfare, og sørg altid for at slukke de levende lys, når du forlader haven.

Formelle krav til havens udelys

Når man installerer nyt lys i haven eller på terrassen, skal man sørge for, at de enkelte lamper lever op til de regler, der gælder for udendørslys. Reglerne er nemlig ikke de samme som for indendørslamper. Først og fremmest skal du som forbruger se på lampens IP-mærke. IP-mærket fortæller hvor støv- og vandtæt lampen er.

Derudover skal der tjekkes for den rette mærkning. For at kunne bruges udenfor skal IP-mærkningen under udhæng være mindst IPX1. På væggen skal den være mindst IPX3 og som fritstående skal den mindst have mærkningen IPX3.

Læs alt om udendørsbelysning og flotte havelamper her.

Fra farverig ballon til tindrende islygte

Fra farverig ballon til tindrende islygte

Når vinteren viser sig fra sin koldeste side, er det hyggeligt og populært at lave islygter. Se her, hvor simpelt du kan fremstille din egen smukke islygte.

Vælg det rigtige udelys – halogen, LED eller solceller

Vælg det rigtige udelys – halogen, LED eller solceller

For at skabe en effektfuld og hyggelig belysning i din have, skal lyskilden, og den måde lyset spredes eller målrettes på, tænkes godt igennem. Her finder du særpræg og fordele ved de 3 af de mest anvendte former for udendørsbelysning: Halogen, LED-lys og solcellelamper. 

Søde islygter, der er nemme at lave selv

Søde islygter, der er nemme at lave selv

Når vinteren er frostrig, er det hyggeligt at støbe islygter. Og falder sneen samtidig, vil en kulørt islygte være en stemningsfuld måde at modtage sine gæster på. Bliver det en dansk vinter med milde temperaturer, kan du stadig pynte med islygter. Her skal du blot have fryseren til hjælp.

Solcellelamper i haven giver hygge og god samvittighed

Solcellelamper i haven giver hygge og god samvittighed

De koster ikke på elregningen, de lyser op, og så kan du få dem i mange udgaver. Solcellelamperne har indtaget de danske haver, men der er nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du investerer i solceller til haven.

Tjek energimærket, når du køber udelys

Tjek energimærket, når du køber udelys

Både pærer og lamper skal energimærkes. El-pærer mærkes efter deres elforbrug, og her er LED-pærer de mest besparende. Bliv klogere, inden du køber din udendørs-belysning.

Få den rette udebelysning med LED- og solcellelamper

Få den rette udebelysning med LED- og solcellelamper

Udebelysning i efterårs- og vintermørket behøver ikke at kræve meget energi – med LED- og solcellelys kan du sagtens skrue op for lyset, samtidig med at du holder elforbruget på et minimum.

Lav fine lamper af dine gamle kurve

Lav fine lamper af dine gamle kurve

Genbrug dine gamle kurve, og skab hygge i haven med lidt værktøj, ledninger og fingersnilde. Så er du klar til sensommer i haven.   

Find den rette havefakkel eller lanterne til sensommerhaven

Find den rette havefakkel eller lanterne til sensommerhaven

Havefakler og lanterner gør det lidt hyggeligere at nyde aftenerne i haven, når de lyse nætter går på hæld. Flammen og lyset skaber hygge og en rar atmosfære, uanset om faklerne er placeret ved terrassen eller rundt om i haven. Se et udvalg af fakler med forskelligt brændstof her.

Giv solcellelampen et langt liv med masser af lys

Giv solcellelampen et langt liv med masser af lys

Hvis solcellelampen i haven lyser lidt svagt, er det frem med pudsekluden eller et nyt batteri. Batteriet i en solcellelampe har stor betydning for lampens funktion, så det skal du passe ekstra godt på. De genopladelige batterier kan oplades ca. 1.000 gange og holder typisk i 1 til 3 år. Her får du en håndfuld…