Fra farverig ballon til tindrende islygte

Når vinteren viser sig fra sin koldeste side, er det hyggeligt og populært at lave islygter. Se her, hvor simpelt du kan fremstille din egen smukke islygte.

En underlig opdækning har prydet det gamle havebord på terrassen de seneste dage. Det kommer sig af, at jeg så, hvordan man laver en islygte af en ballon, på den norske haveblog moseplassen.no. Det måtte jeg simpelthen prøve.

Læs også: Blomster med istapper

Sådan laver du en islygte

Fremgangsmåden er enkel. Man skal bruge en ballon, en vandhane og solidt frostvejr: Først sættes ballonens tut fast på vandhanen, og den fyldes med koldt vand. Så placeres ballonen i en dyb tallerken, og der blæses lidt luft i den, så den får et fladt vandspejl øverst. Ud i frostvejret (eller fryseren) med den.

Balloner i forskellige farver med koldt  vand.

Efter et par dage – afhængigt af hvor koldt det er – er der frosset en skal af is omkring stadig flydende vand inderst i ballonen. Så kan ballonen fjernes, og ved hjælp af lidt varmt vand fra fx en kedel kan man lave et hul oven i iskuglen, så vandet kan hældes ud. Hullet tilpasses med lidt mere varmt vand og et let slag med en saks, og så er islygten køreklar.

Vandet er frosset til en skal af is omkring stadig flydende vand inderst i ballonen.

Islygterne ligner det fineste krystalglas og lyser så smukt op i vintermørket. Bare det er koldt nok, kan man hurtigt producere en hel stribe lygter. Eneste problem er, at fingrene bliver totalt stivfrosne.

Helt hen i haven

Følg årets gang i Lotte Bjarkes have på bloggen www.helthenihaven.dk og se mange flere smukke islygter her.

Islygterne ligner det fineste krystalglas og lyser så smukt op i vintermørket.

Mest læste artikler