Gem solen til aftenen

Solen skinner hele dagen, og nu er det muligt at gemme på energien, så den kan bruges til at lyse om aftenen.

En nem måde at få lys i haven er at satse på lamper, der drives af solens lys. Når solen skinner på de soldrevne lamper, omdannes lyset til elektrisk energi ved hjælp af solceller. Energien lagres i et indbygget batteri og får lampen til at lyse, når en skumringssensor giver besked om, at mørket falder på. Solcellelampernes succes er i sagens natur afhængig af mængden af sol. De skal placeres, så solcellen får så mange timers direkte sollys som muligt. Og du må leve med, at lamperne lyser i kortere tid, når dagen har været overskyet, eller der har været regnvejr.

Vær også opmærksom på lysets farve, når du vælger solcellelamper. Lamper med hvide lysdioder lyser kraftigst, men har også et lidt køligt skær. De gule lyser knap så kraftigt – til gengæld har lyset så et varmere skær.

1. De lysende kugler kan flyde på havedammens vandspejl eller ligge i græsset på plænen. Det gør ikke noget, at de ligger i skygge, for solcellen placeres for sig selv – i fuld sol op til 5 meter fra den enkelte lampe. Kuglerne, som hedder Florida, kan skifte farve ved hjælp af små farvede hætter, der trækkes over lysdioden. Lyser i op til 10 timer. Prisen er 495 kr. for to kugler.

Forhandler:Wagner Spraytech, tlf. 43 27 18 18.

2. Den lille lygte kan hænge i et træ eller stå på havebordet. Solcellerne på lygtens top får to LED-pærer i “stearinlyset” til at blinke så langsomt, at dets lys minder om en rigtig pulserende flamme fra et stearinlys. Prisen for en Solar Candle, som lygten hedder, er cirka 120 kr.

Forhandler: El Plus, tlf. 87 64 68 00.

3. Titania kan lyse i haven og på stier op til 15 timer ved fuldt opladet batteri både vinter og sommer. Lampen oplader også under forholdsvis svage lysforhold såsom skyede dage eller morgen og aften. Den har dobbelt antal solceller, og giver et godt og hvidt lys. Højden er ca. 50 cm. Titania koster 525 kr.

Lone Alm Import, tlf. 36 70 42 44.

4. Solcellelamper fås også som vægmodeller. Det gælder fx Lugano Wall, der er af rustfrit stål. Den har to hvide lysdioder og lyser i op til otte timer på en dags opladning. Væglampen koster cirka 425 kr.

Forhandler:Wagner Spraytech, tlf. 43 27 18 18.

5. Solcellelamper kan også være helt enkle og stilrene i designet. Det gælder fx disse lamper med navnet Mikado.Materialet er rustfrit stål, og lamperne skrues fast i fliserne med tre medfølgende skruer. Prisen er ca. 450 kr. pr. stk.

Forhandler: Wagner Spraytech, tlf. 43 27 18 18.

Redaktionen kan ikke indestå for prisændringer og udgåede produkter. 

Læs også: Udendørslamper – find inspiration til udendørsbelysning i din have

Mest læste artikler