Giv solcellelampen et langt liv med masser af lys

Hvis solcellelampen i haven lyser lidt svagt, er det frem med pudsekluden eller et nyt batteri. Batteriet i en solcellelampe har stor betydning for lampens funktion, så det skal du passe ekstra godt på. De genopladelige batterier kan oplades ca. 1.000 gange og holder typisk i 1 til 3 år. Her får du en håndfuld tricks til at give din solcellelampe et langt liv. 

Giv batteriet en vinterpause

Selv om lampen er lavet til at stå ude hele året, så sjat-lades batteriet på grund af det sparsomme lys, hvilket slider på det. Vær dog opmærksom på, at nogle solcellelamper tåler et indendørs vinterophold på et mørkt sted, hvor det er hele lampen, du tager ind, mens andre lamper ikke gør det. Tjek derfor din lampes brugsvejledning, inden du gør noget!

Sådan får du solcellelampen til at lyse mere

Solpanelet er snavset! Det er det, der skal opfange sollyset, så det er vigtigt, at det holdes så rent som muligt. Når det er snavset, lader batteriet ikke helt op, hvorved dets levetid afkortes. Samtidig afgiver lamperne ikke det forventede lys om aftenen.
Det kan du gøre: Tør lampen af med en hårdt opvredet klud, og tør solpanelet over – det er en god idé at bruge en blanding af opvaskemiddel og lagereddike, hvorved eventuelle belægninger fjernes effektivt. Tør til sidst grundigt af med en fugtig klud.

Solcellelampe står for tæt på andre lyskilder. Det kan få lampens sensor til at registrere lyset fra disse lyskilder, og derfor tænder den ikke automatisk.
Det kan du gøre: Flyt lampen.

Solpanelet har brug for en hel dag med sollys for at lyse kraftigt. Hvis der har været skyet om dagen, lades batteriet ikke ordentligt op, og så lyser lampen ikke ordentligt.
Det kan du gøre: Tja, solskin er svært at trylle frem, men du kan sørge for, at der ikke er nogen træer eller andet, der skygger for den. En solcellelampe bør placeres, så den bedst og længst muligt kan udnytte solens stråler.

Der er muligvis rust på batteripolerne og fjederkontaktpunkterne. Det kan forhindre batteriet i at virke optimalt, selvom solen har strålet hele dagen.
Det kan du gøre: Åben lampen og brug fx en skruetrækker til forsigtigt at skrabe rusten af. Smør derefter alle kontaktpunkter med fx syrefri olie.

Mest læste artikler