Hyggelys i haven

I aftentimerne sætter de fleste sig op på terrassen med masser af lygter og levende lys på bordet og glemmer alt om resten af haven. men havebelysning kan meget andet end at være funktionel. Den kan skabe oplyste hyggekroge, overraskelser og spændende effekter i det grønne og lokke til en havevandring i nattemørket.


Indret haverummet

De “stueagtige” lamper er med til at give havehyggen et ekstra hak opad, og de lægger op til, at du indretter haverummet på samme måde, som du indretter resten af hjemmet.
Effekter i flere højder
For at skabe en spændende belysning i haven, bør du have lyskilder i flere forskellige højder. Foruden høje stander-lamper, bør der også være nogle lavere lamper, der fx lyser blomsterbedene op.

Magiske spots
Spots, som fra jordhøjde lyser op på udvalgte buske og træer, er også blevet utroligt populære. Der er tale om et kraftigt og direkte lys, der kan give en nærmest magisk virkning.

Findes i mange udgaver
Både spots og anden havebelysning findes ofte til såvel nedgravning i jorden, som til at sætte oven på eller ned i jorden med et spyd.

Flyt rundt på spydet
Sidstnævnte har den fordel, at du kan flytte rundt på lyskilderne, når du trænger til fornyelse i haven. Selv ved havedammen kan du skabe effekter ved hjælp af belysning. Du kan enten lyse planterne omkring dammen op eller montere en undervandslampe på bunden af dammen.

Fest og kulørte lamper
Lys behøver ikke altid at være klart og hvidt – og da slet ikke, når der skal være fest. Hvis du i forvejen har en spændende og spredt hyggebelysning i haven, kan du med nogle farvede lamper og kulørte pærer skabe en eksotisk stemning. Små orangefarvede lamper i det grønne kan let lede tankerne hen på et appelsintræ.

Lygter og fakler på terrassen
Og ingen fest uden levende lys i lange baner. Lad fakler og lygter lyse op rundt omkring på terrassen og i haven. Brug gerne flere forskellige mindre lygter og sæt dem i små grupper. Store lygter til levende lys, som kan ses på lang afstand, bør sættes længere nede i haven.

Hvis du har et drivhus, så kan det give en magisk virkning at have en lygte eller to hængende under loftet og lyse alt det grønne op indefra.

Lampen er et bord
Det er sagen at servere festlige drinks på Illumesa, der er bord og lampe i ét. Der kan tændes og slukkes for bordet, hvis sparepære giver et behageligt diffust lys. Det kan tåle at stå ude om vinteren – dog skal lampen inden døre, hvis det bliver frostvejr. Bordet, der er tegnet af Verner Panton, er 37 cm højt og har en diameter på 78 cm. Prisen er 3.395 kr. hos Frandsen Lighting.

SÅDAN VÆLGER DU DET RETTE UDELYS

Mest læste artikler