Solcellelamper til haven giver hygge og god samvittighed

De koster ikke på elregningen, de lyser op, og så kan du få dem i mange udgaver. Solcellelamperne har indtaget de danske haver, men der er nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du investerer i solceller til haven.

Sådan fungerer solcellelamper til haven

Solcellelamper til haven virker ved, at sollyset bliver optaget af solcellen med et lille batteri i toppen. Her sidder også censor, der registerer når det bliver mørkt og får lampen til at lyse. Lampen bruger den energi, der er opladet i batteriet i løbet af dagen. Derfor kan lamperne også være ustabile, hvis det danske sommervejr byder på mere regn end solskin.

Der er forskel på lysets farve

Solcellelamper med hvide lysdioder lyser kraftigst, men giver også et køligt lys og dermed mindre hygge. De gule lysdioder lyser ikke så meget, men til gengæld har de et varmere skær. Rækkeviden på lyset er heller ikke så stor – det lyser kun lige omkring lampen.

Solcellelamper til haven kan ikke erstatte nødvendigt lys

Det kan være fristende at sætte solcellelamper i indkørslen, men for lidt sol kan betyde, at der er meget mørkt, når du kommer hjem senere på aftenen. En tommefingerregel er, at solcellelamper er mest til hygge og kan ikke bruges på steder, hvor lys er essentielt.

Smid ikke solcellelamper i skraldespanden

Nogle solcellelamper indeholder skadelige stoffer, som skal destrueres og kan derfor ikke bare smides ud som almindeligt brændbart affald. Derfor – inden du køber solcellelamper, så tjek, hvordan du kan skille dig af med lampen senere.

Læs også: Solceller – alt du skal vide om solenergi til boligen

Læs også: Hjemmelavet islygte – nem guide til at lave islygter

Disse solcellelamper pynter i haven

Mest læste artikler