Vælg det rigtige udelys – halogen, LED eller solceller

For at skabe en effektfuld og hyggelig belysning i din have, skal lyskilden, og den måde lyset spredes eller målrettes på, tænkes godt igennem. Her finder du særpræg og fordele ved de 3 af de mest anvendte former for udendørsbelysning: Halogen, LED-lys og solcellelamper. 

Udelyset skaber stemning i haven

Når man skal oplyse sin have, så den bliver hyggelig og spændende at være i om aftenen, er lampernes udseende ikke nok. Selve lyset har mindst lige så stor betydning. Det gælder jo ikke om at forvandle nat til dag, men om at skabe den helt rette stemning.

Læs også: Solceller – alt du skal vide om solenergi til boligen

Tænk på hvad lyset skal bruges til

Mens spots er gode til at lyse enkelte steder op med et hårdt målrettet lys, så bør du vælge lyskilder, der giver et spredt og blidt lys til havens spiseplads.

Det er vigtigt, at lyset ikke blænder, når man går på havevandring – tjek også, især når det gælder spots, at lyset ikke generer naboen eller forbipasserende på vejen.

Prøv lyset hos forhandleren

Når du er på jagt efter en havelampe til et ganske bestemt sted i haven, vil det være en fordel, hvis du før køb ser den tændt hos forhandleren – gerne i et lidt mørkt hjørne. Det giver dig et praj, om den måde lampen fordeler lyset på, samt hvor blødt eller hårdt lyset er.

Foto: 4U

Tre typer af udendørsbelysning

Der er grundlæggende tre typer af lamper, som anvendes udendørs. De har hver deres særpe

1. Halogen giver et klart lys

Der findes en række forskellige muligheder, når det drejer sig om selve lyskilden. Halogenlys giver et klart lys, der minder en hel del om dagslyset.

2. LED-lys holder ekstra længe

Lysdioden eller LED (Light Emitting Diode) har mange fordele. De små dioder kan indbygges i alt muligt, hvor de traditionelle pærer er for store. Og så har LED en meget lang levetid i forhold til andre lyskilder.

3. Lamper med solceller

Solcellelamper vinder også stadig mere frem. Princippet er enkelt: Solen oplader lampernes genopladelige batterier om dagen, så de kan lyse om aftenen.

Pas på med de levende lys

Levende lys er et “must” for mange, når der skal hygges i haven. Men det kan ende galt – især hvis børn og hunde samtidig tumler rundt på terrassen eller i det grønne. Fakler, der står langs en havesti, kan også let antænde et flagrende tørklæde.

Læs også: Udendørslamper – find inspiration til udendørsbelysning i din have

Mest læste artikler