8 idéer: Byg et hyggerum i haven

En pavillon, hytte eller orangeri er et selvstændigt rum i haven, hvor I kan lægge dagligdagen bag jer og få fornemmelsen af feriestemning på en hverdag. Vi giver inspiration til det ultimative hyggerum. 

Få følelsen af ferie i egen have

Det er skønt at gå i haven efter en arbejdsdag, og vil I have fornemmelsen af at tage på ferie i egen have, så er et fritstående uderum sagen.

En selvstændig bygning giver fornemmelsen af at være et helt andet sted  – gode forudsætninger for at slappe helt af og lade op til endnu en dag. En selvstændig bygning skærmer selvfølgelig også for vind og vejr, og er derfor fremragende til at forlænge sæsonen i begge ender.

Har I valgt en pavillon med masser af glas, så kan selv vintersolen varme så meget, at I kan “feriere” i haven en vinterweekend uden at være pakket ind i overtøj og tæpper.

Kend jeres behov

Der er rigtigt mange muligheder for et fritstående uderum i jeres have, og inden I beslutter jer for typen, skal I overveje, hvad det er, I vil bruge det til. Er det til at sidde i ro og mag og nyde en bog eller dele et måltid, vil I kunne dyrke en masse planter også, eller skal det være dedikeret til at samle familie og venner til en hyggelig grillaften i al slags vejr?

8 idéer til hyggerum i haven

Der er mange muligheder og I kan finde pavilloner, hytter og orangerier, der er skræddersyet til bestemte ting. Nedenfor har vi samlet 8 idéer til hyggerum i din have.

1. Orangeri med lukket bagende

I et orangeri kan I nemt kombinere hyggerum med dyrkning af eksotiske planter. Her ses et eksempel på et orangeri med glasvægge mod den åbne have og lukket bagende.

Læs også: Orangeri – Varm dig i din egen eksotiske oase hele året

2. Åben pavillon

Her er ly, når vejrguderne drypper eller duggen falder.

3. Et lille “hyggehus”

Et næsten selvstændigt hus – men uderummet har normalt ikke indlagt varme og vand.

4. Modulopbygget havehus

Her er et eksempel på et modulopbygget havehus, der kan skræddersys til lige netop jeres behov.

5. Orangeri med skygge

Energiglas og solafskræmning er medvirkende til at regulere klimaet i orangeriet.

6. Lukket pavillon

En pavillon i haven kan være med til at forlænge sæsonen ganske betragteligt.

7. Grillhytte

For grillentusiasterne er en decideret grillhytte et under. Her kan hele familien grille i al slags vejr.

8. Et hyggerum væk fra huset

Et hyggerum, der ligger væk fra huset, kan hensætte familien i feriestemning.

Leveres som samlesæt

De fleste leverandører af pavilloner, hytter, orangerier og lignende tilbyder at levere husene som samlesæt, som du selv kan bygge (gerne med hjælp fra gode venner), men tilbyder også at samle husene på din grund, hvis du foretrækker det.

Vær opmærksom på, at du ikke altid bare kan bestille en hytte og sætte den op på din grund, for der er visse regler, der skal overholdes.

Først og fremmest er det vigtigt at holde sig for øje, at hvis hytten skal bruges til beboelse, så skal den leve op til bygningsreglementets bestemmelser for helårsbeboelse herunder energikrav, og du skal søge om byggetilladelse, inden du går i gang med at bygge.

Sådan sikrer I jer et godt indeklima

En lukket pavillon, der ikke er opvarmet kræver lidt opsyn i perioder, hvor den står ubenyttet hen – især i kolde og fugtige årstider. Først og fremmest gælder det om at lufte ud jævnligt, så der ikke ophober sig fugt, der på længere sigt kan risikere at føre til skimmelangreb.

Der skal heller ikke gemmes for mange ting af vejen i pavillonen, så det hindrer luftcirkulationen, og lad dig endelig ikke friste til at tørre tøj i hytten i perioder, hvor du ikke bruger den.

Hold på varmen

Taget på uderummet bør være et termotag, der isolerer godt og dermed sikrer mod kondensproblemer.

Du kan også få taget lavet i specielt lavenergiglas, der dels er varmereflekterende, dels udstyret med UV-filter, der sikrer mod overophedning og blænding. Et tag i glas sikrer, at du får optimalt lysindfald.

Gulvet bør også være velisoleret. Har du flisegulv i dit uderum anbefales det, at isolere det med 200 mm, mens et trægulv skal isoleres med mindre end halvdelen for at undgå problemer med fugt.

Mest læste artikler