Svømmesø i haven: Fynsk familie med en anderledes have

Det fynske ægtepar, Flemming og Malene, bor i et traditionelt parcelhuskvarter i naturskønne Nyborg. Selvom husene ved første øjekast synes ens, er Flemming og Malenes hus ikke som de andre på vejen. I 2012 anlagde ægteparret en svømmesø i haven og siden da, har den skabt rum for både bad, leg, æstetik og et rigt dyreliv. 

– Vores badesø er et samlingspunkt – hele tiden. Haven og blomster er bygget op omkring den. Vi har også investeret i en pavillon, som er bygget op omkring søen, så man kan sidde dér, når vejret er knap så godt og nyde udsigten, fortæller Flemming.

For otte år siden tog Flemming og Malene springet og anlagde en svømmesø i haven helt fra bunden. Selvom der var en stor beslutning for parret, har de ikke fortrudt deres valg en eneste gang siden. Tværtimod har søen skabt glæde i et omfang, de slet ikke turde drømme om. De har for nyligt henvendt sig til idényt for at fortælle lidt om deres fantastiske projekt. 

Flemming og Malene foran deres svømmesø.

En svømmesø er ikke som en traditionel swimmingpool

En svømmesø er et naturligt og mere bæredygtigt alternativ til en traditionel swimmingpool. En svømmesø bærer præg af elementer fra både swimmingpoolen og havebassinet. Ved hjælp af biologiske rensningssystemer, er det muligt at bade i krystalklart vand, helt uden brug af klor. Desuden integreres naturen på en helt anden måde, da dekorative vandplanter udgør en del af rensningsprocessen. 

Ægteparret har selv udformet svømmesøens design. En stor træterrasse danner ramme om badearealet og gør det nemt at tilgå vandet fra tre af søens sider.

Skabte selv svømmesøen fra bunden

Det var ved en tilfældighed, at parret for første gang stødte på konceptet med svømmesøer. Havefænomenet er ikke særlig udbredt i Danmark, men bliver udbudt af enkelte forhandlere rundt omkring i landet. Googler man ‘svømmesø’, dukker et hav af smukke konstellationer op – de er nemlig bredt repræsenteret i både Tyskland og Østrig.

Efter en rum tids overvejelse besluttede parret sig for at etablere deres egen svømmesø i haven. Flemming arbejder som entreprenør og med sine 36 år i branchen, havde han de kompetencer det krævede, at skabe en svømmesø helt fra bunden. Med en hjælpende hånd fra familie og venner stod søen færdig på blot to uger.

Svømmesøens rensningsproces fungerer på samme måde som i et akvarie. Fra søens ene ende udspringer en kilde med det rensede vand fra skimmersøen. 

Ville glæde børn og fremtidige børnebørn

Malene og Flemming bruger svømmesøen ved alle givne lejligheder. Når vejret er godt foregår næsten al deres fritid hjemme ved søen. Det var dog ikke kun for parrets egen fornøjelse, at de anlagde badesøen i sin tid. Hensigterne var nemlig også, at den skulle skabe glæde hos deres børn og fremtidige børnebørn. 

– Vi har fire drenge som slæber både venner og veninder hjem. Desværre har vi ikke børnebørn endnu, men det var også tanken, at ved at anlægge sådan en sø, kunne vi glæde vores børn og fremtidige børnebørn og få lokket dem hjem – og det virker, fortæller Flemming.

Allerede i maj måned søger sønnerne hjem, for at tage årets første dyp i poolen. I sommerens varmeste perioder får ægteparret, til stor glæde, besøg af sønnerne på næsten daglig basis.

Selvom svømmesøen tiltrækker forskellige slags insekter, er myggen ikke blandt søens gæster.

Dyrelivet er den største glæde

Selvom en svømmesø er oplagt til bad og leg, er det ikke vandaktiviteterne, der er søens største aktiv, udtrykker ægteparret. De nyder i langt højere grad det omkringliggende liv og miljø, som søen bidrager med. I vintermånederne nyder parret synet af søen fra pavillonens lukkede døre og om sommeren betragtes søen fra træterrassen. Og der er ingen tvivl om, at søen skaber grundlag for et helt særligt dyreliv i haven.

– Den største glæde er, at være omkring søen og sidde og kigge på den. Der sker noget for øjet hele tiden – både i form af fugle- og insektliv – guldsmede der kommer forbi og svaler der er nede og drikke af vandet. Det er hele miljøet – at sidde og kigge på det – og nyde et køligt glas rosévin.

Om aftenen er søområdet oplyst af lamper, så søen kan nydes efter mørkets frembrud.  

Mest læste artikler