Ingen flaglov i Danmark
Historien om det danske flag går helt tilbage til 1219, hvor Dannebrog efter sigende dalede ned fra himlen og gav Valdemar Sejr nyt mod. I dag går det danske flag til tops i tide og utide, synes man nogle gange. Der er dog et system i det meste af flagningen. Der findes ganske vist ikke en egentlig ”flaglov”. Brugen af Dannebrog bygger på en række anbefalinger og almindelig praksis. Læs mere om dem her.
Ingen flagning om natten
Når du hejser flaget, bør det ske langsomt – og flagdugen bør aldrig berøre jorden. Dannebrog må vaje fra kl. otte om morgenen til 20.00 om aftenen, dog tidligst fra solopgang til solnedgang. Flagning efter mørkets frembrud siges at være flagning for Fanden. Når flaget ikke er hejst, er det god skik at hejse vimplen.
Vimplen må være hejst hele døgnet
Vimplen hænger oppe både dag og nat og tilkendegiver, at huset er beboet. Vimplen skal være ca. halvdelen af flagstangens længde; så husk, der skal være plads til vimplen hele vejen rundt om flagstangen.
Flaget må ikke smides ud – det skal brændes
Husk i øvrigt, at der aldrig må hejses flere flag på samme flagstang, og hejs aldrig et flosset eller snavset flag. Endelig siger man, at et nedslidt flag ikke bare kasseres. Det skal brændes!
Forskellige typer flagstange
Den klassiske flagstang er udført af massivt træ og fås både i råt og trykimprægneret træ. Begge typer vil med tiden slå revner og kræver vedligeholdelse mindst hvert andet år. Massive flagstænger fås også i limtræ, der stort set ikke sprækker. Glasfiberstænger er lette at håndtere og skal blot vaskes med sæbevand og eventuelt poleres med voks.
Gammel sokkel kan også bruges til glasfiberstang
Har du allerede en god sokkel i din have, kan den altid benyttes til den nye flagstang i træ. Men du kan også montere en ny glasfiberstang på den gamle sokkel. Den spændes fast med to kraftige jernbeslag, der går rundt om både sokkel og stang. Beslagene køber du sammen med flagstangen.
Hvis du skal have en hel ny sokkel
Skal du montere en ny sokkel, kan du vælge de klassiske sokler, der går op langs flagstangen, de findes både i egetræ, granit og beton. Glasfiberstængerne kan desuden monteres på et vippebeslag, der nedgraves plant med græsplænen. Det kræver dog, at selve flagstangen er forberedt med et beslag i bunden af stangen.
Fundamentet skal være i orden
Under alle omstændigheder kræver flagstangen et rigtig godt fundament, når vinden tager fat i stang og flag. Grav ca. en meter ned, stamp materialet godt ned om stangen, og forstærk med tørbeton både i bunden og foroven i jordhullet. Dybden afhænger af jordbundsforhold og stangens længde. Her skal du følge anvisningerne fra leverandøren.
Sådan flager du på den rigtige måde
- Flaget trækkes helt op til flagknappen, linen trækkes stram og fastgøres om klampen. Nedhalerlinen skal være så løs, at flaget kan vaje frit. Når flaget skal på halv, hejses det helt til tops et øjeblik, hvorefter det langsomt sænkes til halv stang, dvs. underkanten af flaget skal være midt på flagstangen. Ved nedtagning hejses det først på hel, inden det tages ned.
- Når flagstangen er tom eller der flages med vimpel, så slå flaglinen et par gange rundt om flagstangen, så klaprer den ikke mod stangen i blæsevejr.
- Du skal ikke stramme linen for meget. Fugt kan få den til at krybe, så stangen bøjer.
Læs også: Dannebrog – få tjek på flagregler, flagdage og flagtyper i Danmark