Derfor bliver du mere lykkelig af havearbejde

Havearbejde er mere end snavs under neglene og endeløs græsslåning. Læs her, hvorfor havearbejde gør dig lykkelig.
Haveredskaber i jord

Foto: Getty Images

For nogle er havearbejde en sur pligt som følger med huset, men en undersøgelse viser at netop havearbejde har en positiv effekt på vores helbred og sundhed. Det skriver Haveselskabet.

Bente Klarlund, overlæge på Rigshospitalet og professor ved KU, vil bevise at havearbejde gør noget godt for vores fysiske og mentale helbred. Hun fandt studier fra både USA, Europa, Asien og Mellemøsten, som viser, at havearbejde reducerer både depressions- og angstsymptomer samt kropsvægt.

Derudover fandt hun ud af, at når man arbejder i haven, får man øget sin kondition og styrke. To til tre timers havearbejde svarer typisk til at give den gas i fitnesscenteret i 1 time. Havemotion betyder også, at man bliver mere smidig og får bedre balance og koordination. 

Haveterapi mod stress

Havearbejde har især en gunstig effekt, når det gælder forebyggelse og behandling af stress. Dermed kan havearbejde være med til at forebygge de sygdomme, der kommer i kølvandet på lange perioder med kronisk stress, eksempelvis depression og hjertekarsygdomme. 

Forklaringen, på at havearbejde styrker den mentale sundhed, er måske, at man får motion og dagslys, når man passer sine planter. 

Derfor er havearbejde sundt

  • Havearbejde reducerer stresshormonet kortisol.
  • Hvis man dyrker grøntsager, bliver man mere bevidst om at spise sundt.
  • Man lever angiveligt længere, når man går i haven.
Pinterest Instagram Print

Mest læste artikler