En have med personlighed

Med udsigt over vandet har familien Håkans bygget bolig og anlagt en meget personlig have, hvor beton og træ spiller en væsentlig rolle.

Hyggekroge betyder udeliv hele året
For familien var det vigtigt at etablere masser af uderum. På terrasser og i hyggekroge rundt om huset leves livet hele året, og familien nyder at se haven skifte både farve og funktion i takt med årets gang. Her kan familien næsten altid finde læ, så også når frosten kommer, og sneen indfinder sig, kan den nyde terrassen.

En blanding af træ og beton
Foto: Therese B.
Familien valgte at bygge deres uderum i et miks af træ og beton. En spændende løsning der giver haven et både blødt og rustikt udseende. Borde, bænke og hyggekroge råber på at blive brugt – og de kan tåle både det og et barskt vejrlig.

Sæbebehandlet træværk
Træet på terrasse-gulvet, til borde, bænke og espalier har et bevidst tørt og lyst udseende. Det er resultatet af løbende sæbeafvaskninger med maskine i stedet for løbende oliebehandlinger, der blot gør træet mørkere.

Familien støbte selv
Beton er det andet hovedmateriale i haveløsningen. Familien har selv støbt de forskellige beton-elementer, et arbejde der har budt på et væld af erfaringer. Da de lavede de første beton-blandinger, løb betonen lige ud af formen, men øvelse gør mester, og familien fik styr på processen.

Få gode råd om, hvordan du arbejder med beton på næste side.#br

Arbejde med beton Foto: Therese N.
Beton blev opfundet af romerne. Det er bl.a. brugt i Pantheons kuppel. Beton består af sand, sten, vand, cement og evt. kemiske tilsætninger i forskellige forhold.

  • Skal du støbe mere end en enkelt krukke, skal du have en cementblander. Den kan lejes i byggemarkedet.
  • Vil du selv lave forme til at støbe i, skal du have hjælp til materialevalg i dit byggemarked eller din faghandel.
  • En vellykket beton-form har en ydre og en indre side. Brug skruer frem for søm, når formen skal sættes sammen. På den måde er det lettere at løsne formen igen, så den kan genbruges.

Cement, vand og sten En gammel tommelfingerregel siger, at størrelsen på stenene i blandingen højst må være en tredjedel af betonlagets tykkelse. En 1-3-5 beton-blanding er en blanding, der består af en del cement, tre dele sand og fem dele sten.  

Tips til betonkrukker
I krukkerne af beton er der i bunden lagt et 25 cm tykt drænlag af singels. Resten er muld, og det øverste lag udskiftes hvert år. Det blæser meget ved og omkring huset, så det er meget vigtig, at krukkerne får vand jævnligt. Her er en permanet slangeløsning en god ide.

Personlighedstest – gratis online-test af din personlighedstype

Mest læste artikler