Et fuglebad giver liv i haven

Lok fuglene ind i din have til et dejligt fuglebad. Et fuglebad giver liv og kan medvirke til, at man får flere ynglende småfugle i haven, end man ellers ville have haft.

Fugle har en afstressende virkning på os mennesker, og hvis du er glad for at kigge på de farverige dyr flakse rundt i haven, kan det være en rigtig god idé at stille et dejligt fuglebad op til de små gæster. 

Tørstige fugle spiser bær

Der er også mere praktiske argumenter for at hjælpe fuglene med vand. Hvis de vingede skabninger om sommeren forgriber sig på havens bærbuske, vil det fx ofte være, fordi de er tørs­tige, og det kan man afværge ved at sørge for, at de har nok at drikke.

Frisk vand hver dag

Om sommeren, især når det er rigtig varmt, skal man huske at fylde frisk vand i fuglebadet hver dag, da vandet hurtigt fordamper i takt med de stigende temperaturer.

Æder insekter

Mange fugle i haven bidrager til at holde insektlivet på et rimeligt niveau. Et mejsepar med unger kan fx i løbet af et år sætte ca. 35 kg af alle slags larver til livs. Man slipper så at sige af med larverne på den gode måde. Så småfuglene er gavnlige.

Frøer kan også lide vand!

Et fuglebad kan også fremme andre former for dyreliv i haven end lige fugle. Når badet ikke er optaget af badende fugle, kan en frø eller to måske finde på at smutte op i badet. Du lægger måske slet ikke mærke til, at du har fået frøer i haven lige med det samme, for i fuglebadet vil kun frøernes øjne bryde overfladen.

Giv fuglene en hånd

Vil du gerne give en håndsrækning til havens fugle, så er der nogle nemme fif her:
Fuglebadet skal byde på frisk vand året rundt. Men en alsidig menu er også vigtig. Desuden kan man plante en lang række træer og buske, som gør, at fuglene vil føle sig godt tilpas og slå sig ned i lige netop din have. Det skal især være træer og planter, der er naturligt hjemmehørende i Danmark.

Sådan kan du lave et fuglebad i haven

1. Den nemme fuglebad

Et fuglebad behøver hverken at være stort eller fylde meget i haven. Du kan for eksempel stille en stor underskål frem, som fuglene kan boltre sig i. Brug en klassisk underskål, som set her, eller vælg en smuk og farverig en af slagsen. 

2. Det sjove fuglebad

Kan du lide at have sjove og originale ting i din have, er det en god idé at kigge dine gamle køkkenredskaber i gennem. Her er en gammel pande for eksempel fundet frem fra gemmerne, og den giver liv og pynter fint i haven! 

3. Det klassiske fuglebad

Hvis du gerne vil have et klassisk fuglebad i haven, findes der mange forskellige former. Du kan både finde de støbte og romantiske udgaver eller mere moderne udgaver. 

4. Det kreative fuglebad 

Er du kreativt anlagt, kan du selv støbe et fuglebad i beton. Projektet her tager ikke mere end et par dages tørretid. Se hvad du skal bruge, og hvordan du gør her.

Læs også: Sådan genbruger du regnvand med en regnvandstønde

Mest læste artikler