Havebruser til de varme dage

En havebruser kræver ikke den helt store teknisk snilde at sætte op. Du kan selv lave en havebruser – i sin simpleste form består en havebruser nemlig af et armatur, et rør og et gevind til at sætte på vandslangen, som du kan købe i byggemarkedet.


Havebruser med spyd til at sætte i græsplænen

Du kan også købe specialfremstillede havebrusere, der er designet, så du enten kan skrue dem fast på et underlag fx et træ eller placere dem direkte på græsset. Det sidste sker ved at fæstne bruseren til et spyd, der kan stikkes ned i jorden. Haveslangen monteres direkte på bruse-røret.

Havebruser fås med koldt eller varmt vand
Skal du bare køles ned efter at være blevet gennemvarmet af solen, er det fint, hvis vandet er køligt. Men du kan også få opvarmet dit vand. Den simple metode til at få varmt vand i havebruseren er at bruge en lang haveslange og rulle den sammen i solen. Så har du varmt vand til et hurtigt brusebad.

Permanent vandtilslutning, som i badeværelset
Du kan også installere din havebruser med permanent vandtilslutning, som går direkte på husets indvendige installationer. Her kan du nedgrave en vandslange i frostfri dybde. På den måde har du de samme muligheder som i dit badeværelse.

Bruseren her er fra Richmond og har indbygget skærm. Pris 13.499 kroner hos Cane-line

Solceller varmer vandet til havebruseren
Endelig kan du også vælge
en havebruser med integreret vandbeholder og et solcellepanel, der opvarmer vand nok til et lidt længere og dejligt varmt bad.

Havebruseren skal have et dræn
Har du din bruser stående et fast sted, skal du sørge for, at vandet kan løbe væk, s
å der ikke dannes en hel sump under dine fødder. Du kan placere bruseren i nærheden af et afløb og enten sørge for at have et lille drænrør, der kan transportere vandet eller grave en lille rende, som leder vandet den rigtige vej hen til brønden.

Lav selv bruser med faskine
Du kan også nedgrave en faskine – den kan du sagtens selv lave. En faskine er en lille “kasse” i jorden hvor vandet opsamles, inden det siver ned. Grav fx et hul på 50 x 50 x 50 cm og fyld det med småsten. Du kan også vælge at fylde det med nogle særlige faskine-plastikrør. Ovenpå kan du bygge en lille platform af træ, som kan fungere som gulv.

Lav selv din egen havebruser – læs hvordan på næste side.#br

Byg selv – sådan gør du:
Find et brusehoved og bruserør, som du synes er “behageligt”. Det kan du finde i et byggemarked eller hos en vvs-forhandler.

Byg et stativ
Enten i form af en bjælke i træ, som du graver ned i jorden eller en platform, hvor du fæstner et langt bræt (det gør bruseren mobil). Fastgør brusehoved og bruserør på bjælken.

Husk dræn
Du kan også vælge at fastgøre brusesættet direkte på en mur på samme måde, som du ville gøre i en brusekabine. Vælger du en stationær placering, så sørg for at grave en form for dræn. Byg evt. et lille gulv henover, som er behageligt at stå på. Tilslut haveslangen til brusesættets slange ved hjælp af en haveslangekobling.

Vandet skal slukkes om vinteren
Enhver frostsprængning udenfor dækkes ikke af din husforsikring. Er din havebruser tilsluttet husets installationer, skal du huske at lukke for vandtilførslen og tømme rørene for vand, når kuldeperioden nærmer sig.

Mest læste artikler