En have med nips, pynt og figurer
Lille have med stor havedam
Selve haven ligger på terrasse-siden af huset, og det er den store havedam, som har formgivet de omkringliggende bede og græsplæne. Haven er kun på 500 m2, men havedammen rummer 14.000 liter, og dertil kommer en lille bæk. Haven forandrer sig hele tiden – fx er træstubben fra en gammel ædelgran blevet indhyllet af en vedbend, der former sig til en blød rede for to blå keramik-fugle.
Det begyndte med karper
Størrelsen på havedammen har også forandret sig mange gange.
– Egentlig begyndte det for 22 år siden med, at nogle venner spurgte, om vi ville overtage et par karper. Det ville vi da gerne. Første år havde vi dem i en lille havedam. Den gravede vi større året efter, og så kom også bækken til, fortæller Pauli Nielsen.
Skyggefuldt haverum
Haven forandrer sig også i takt med, at du går rundt i den. Pludselig kan du træde op ad fem tykke trin af egetræsplanker (fra nogle gamle havemøbler) og komme til en bænk af granit. Deroppe kan du se hele haven og samtidig nyde skyggen fra træet og mærke en let brise, fordi du sidder lidt højt oppe.
En runde i haven hver dag
Jonna og Pauli tager forskellige ture rundt i haven hver dag. Undervejs på runderne bliver der lige nusset, studset, klippet og nippet til planterne, så visne blomster og ukrudt ikke når at slå sig ordentligt ned. Sammen med havedammen er figurerne deres kære eje: Hver vinter stiller de dem inden døre, til trods for at de er frostsikre og sagtens kan tåle at blive stående ude.
– Så kommer de herind til alle de andre figurer i udestuen, og så må vi møblere om for, at det hele kan være her, griner de.
Lav en havedam
Det er afgørende, at havedammen bliver et økosystem, der kan holde sig selv i gang – bl.a. skal der være den rette balance mellem mængden af planter, fisk og vanddybde. Søg hjælp i bøger, fra eksperter og andre havedamsejere.
Her får du Paulis bedste tips
– Begynd i det små. Udvid, hvis passionen holder ved.
– Lav en lille bæk, som vandet løber igennem, inden det når dammen. Det renser vandet. Sæt lidt planter i bækken – deres rødder er også med til at rense vandet. Bækken må ikke være for dyb.
– Husk, fordampningen er stor. På en varm sommerdag fordamper der flere hundrede liter fra en stor dam.
– Brug regnvand opsamlet i tanke til at holde dammen fyldt.
– UV-lysstofrør sættes over pumpen, så vandet renses for
parasitter.