Haven er der altid. Den gror altid, og det er ikke sjældent at uvornt ukrudt eller store planter kræver tid eller knofedt – og som oftest begge dele. Men selvom vi har ambitioner om en velplejet prydhave eller en frodig nyttehave, så kan de mange kvadratmeter løssluppen natur løbe enhver over ende.
Faktisk i sådan en grad, at hver tredje dansker bliver stresset over haven, ifølge en analyse fra Bolius.
Den oplevelse har hobbyhavemanden Thule Jessen også haft. Han står bag virksomheden Land Højbede, som vandt publikumsprisen for deres rummelige have til CPH Garden 2019, og forstår udmærket, hvorfor haven kan bringe stress og bekymringer med sig.
– Vi elsker vores haver. Vi interesserer os for dem, men det konstante vedligehold og de mange hundrede kvadratmeter natur er også en kilde til dårlig samvittighed. Derfor er det vigtigt at gøre havearbejdet simpelt og overskueligt, forklarer Thule Jessen i en pressemeddelelse.
Have uden havestress
Behovet for inspiration og bedre udnyttelse af tid og kræfter i haven blev tydeliggjort til årets Cph Garden-festival, hvor Thule Jessen så en tydelig interesse for, hvordan man indretter haven, så den er så let at passe som muligt. Og han mener også, at netop dét er løsningen på problemet.
10 genveje til den lette have
Hvis vi oplever, at haven er for stor eller at der er for mange projekter at tage hul på, bør vi blot spørge os selv, hvad vi egentlig ønsker os af vores have.
Når vi først har svaret på dét, kan vi nemlig blive meget bedre til at afgrænse os til at dyrke de hjørner og ting, som vi kan se os selv bruge og blive glade for. På den måde kan vi spare kræfterne på resten af haven.
– Det er okay, hvis resten af haven er en flad græsplæne, når bare en del af haven er indrettet med vores egen personlighed og den både giver hygge og de naturoplevelser, som vi ønsker, siger Thule Jessen.
En anden god løsning kan også være at snuppe en genvej eller to for at få en dejlig og let overskuelig have. Se med her, hvor vi har samlet 10 gode tips til, hvordan man let laver en nem (og frodig) have.
Sommerferien er havetid
Selvom sommerferiemånederne er godt i gang, skal vi selvfølgelig heller ikke stresse over, at vi ikke har nået at få plantet det ud, som vi ville. Både blomster, urter og grøntsager til høst i efteråret kan nemlig stadig nå at blive sået langt ind i august måned.
Det kan blandt andet være spinat, rucola, vårsalat og majroer. Med lidt held kan vi nå at høste inden frosten. Hvis ikke overvintrer planterne og er klar til en tidlig høst i foråret. Husk, at det også er muligt at lægge løg og hvidløg sidst på sommeren.