Drømmen om en have med blomster, grøntsager og terasseliv kan synes uopnåelig, men hvis du griber arbejdet rigtigt an, behøver du hverken en kæmpe have, et stort budget eller at overbelaste knæ og ryg, før du kan nyde den.
Først og fremmest skal du bestemme, hvad vil bruge haven til. Så skal du prioritere dine ønsker og veje dem op mod den tid og den økonomi, du har til rådighed.
Løsninger for enhver pengepung
Vi anbefaler, at du starter med at indrette haven lige uden for din dør. Skal her være terrasse, så er det den, du skal vælge. Der er løsninger for enhver pengepung. Kan du selv lægge den, er det billigst. Vælg gerne vedligeholdelsesfri materialer. De er dyrere i anskaffelse, men på sigt kan den tid, du har, bruges til at dyrke blomster, grøntsager eller bare være i og nyde haven i stedet for at vedligeholde en terrasse.
Følelsen af det rigtige haveliv stiger for de fleste i takt med at få noget til at spire og gro. Næsten intet slår fornemmelsen af at sætte tænderne i en hjemmedyrket tomat eller plukke blomster og sætte i vase. Også her kan det betale sig at begynde i det små – og hoppe over, hvor gærdet er lavest.
Byg fx et højbed på 1×1 meter fyld en blanding af sphagnum, vækst-ler og jord i og sæt et gitter over, så der danner sig fx 9 små “rum”. Så kan du så forskellige grøntsager og blomster i rummene. Højbede sikrer dig et minimum af ukrudt, og du slipper for at skulle grave have i det uendelige. Det er samtidig en økonomisk løsning, da du ikke skal indkøbe en masse redskaber, frø og planter.
Har du børn, bør du prioritere et område med græs til boldspil, og har du lidt på kistebunden – eller en god ven, der er god til at udføre projekter, så anlæg en bålplads. Det er fantastisk at sætte sig ved åben ild, riste kartofler eller popcorn og fortælle historier. Og en bålplads kan bruges hele året.
Læs også: Indretning af altan – sådan gør du
Bålplads og krydderuter
Med de fleksible Cubic-elementer fra Plus er det let at skabe et lækkert uderum, selvom pladsen er trang. Her er der plads til både bål og blomster på ganske få kvadratmeter.
Er haven lille eller altanen for smal til gartnerdrømmen, så byg i højden i stedet for i bredden og få plads til alle planterne.
Lad spande med krydderurter og blomster hænge på stolperne. Så er det bare at slappe af i den lille oase og nyde solskinnet krydret med duften af frisk basilikum.
Med Cubic-beslagene kan du bygge præcis, hvad pladsen indbyder til og få rum til alt, hvad dit grønne hjerte begærer.
Vælg møbler på hjul
Havemøbler på hjul giver maksimal fleksibilitet og anvendelighed i den lille have. Her er den rå udgave fra Plus. Pallebordet måler 65,5 cm x 80 cm x 45 cm.
Rullegræs
Græs skaber stemning, og med rullegræs kan du nemt lave en mini-plæne, hvor du har brug for det. Underlaget bør bestå af 10-20 cm muld og være fri for større sten, gerne lidt fast i overfladen.
Brænde i ly
En kedelig baggrund til fx nabohuset kan blive lækker, harmonisk og funktionel med et løst modul som fx dette brændely med Cubic-systemet fra Plus.
Terrassebrædder
Disse terrassebrædder er udviklet og farveafstemte til det nordiske klima. De passer perfekt til den lille have eller sommerhuset. Disse er fra Bauhaus, hedder FT Nordeck og koster ca. 55 kr. pr. meter.
Brug fantasien
Du behøver ikke at bruge traditionelle krukker, når du planter. Her er en meter tagrende plantet til med stenbedsplanter. Den kan monteres på et havehegn eller lignende. Ideel til at skabe grønt i højden i den lille have. Du kan også dyrke blomster i gamle dåser, plastikspande, gummistøvler eller kasserede møbler. Blot husk dræn i bunden, så regnvand kan løbe fra.
Masser af krukker
Du opnår hurtig en helt personlig have, hvis du vælger at plante i krukker. I krukkerne kan du også dyrke grøntsager. Du skal blot huske at bruge den rigtige jord, give gødning efter plantens behov og vande rigeligt i vækstsæsonen. Her er et sæt frostsikre terrakottakrukker i 3 størrelser fra Silvan til ca. 150 kr.
Egen avl fra nytte
Her er et minihøjbed med årets tomathøst. Den er indrettet som kapillærkasse med dobbelt bund, så planterne løbende kan suge det vand, de har brug for. Kasserner af komposit, der ikke kræver vedligehold. Set i Silvan.
Den vigtige jord
Det betaler sig at købe god jord, når du skal anlægge bed eller plante i krukke. Champost har fx et jordforbedrings-produkt, der består af komposteret og salmonellafri hestemøg, 100% fri for ukrudtsfrø, svampesygdomme og skadedyr. Men spørg i planteskolen, så du får den rigtige jord med hjem til dine planter.
Læs også: Læg rullegræs på den rigtige måde