Sådan får du nyt liv i gammel have

Når man overtager en gammel have, overtager man samtidig den tidligere indehavers møblement: Havens træer og buske, der er valgt og placeret efter forgængerens smag. Se hvordan du skaber nyt liv her. 

Når bevoksningen er for tæt

Ofte er gamle haver temmelig tilgroede. Måske har den tid­ligere ejer selv plantet træer og buske og har ikke nænnet at tynde ud. Måske har han slet ikke opdaget det, der for den nye ejer er helt tydeligt: Bevoksningen er blevet for tæt, og haven mangler lys og luft og nytænkning.

Før du går i gang

Men før du går i gang med motorsav og ørnenæb, så stop en halv. Haven er nok tilgroet, men omvendt er den også fyldt med planter, der har været årtier om at nå den nuværende størrelse.

Det er mange år om at komme igen

Hvis du fælder det hele og begynder forfra, varer det på ny årtier, før du har en frodig og stemningsfuld have. Derfor betaler det sig at gå nænsomt til værks og finde frem til de elementer i haven, der kan genbruges.

Fjern først døde træer

Begynd med at rydde op. Fjern døde træer og buske. Det kan i sig selv give lidt ekstra luft. Er der en busk, der helt tydeligt står i vejen, kan den selvfølgelig også fjernes.

Kend din have

Derefter er det en god idé at holde en lang pause.
Du bør faktisk ikke fortsætte, før du har haft haven i et år. Før ved du ikke, hvad den virkelig har at byde på. Forårets løgvækster, sommerens stauder, efterårets høstfarver og de stedsegrønne buskes betydning for haven i vinterhalvåret kan du ikke vurdere uden for sæsonerne.

Lær din nye have at kende

Så lad tiden gå, og lær din nye have at kende. Det er en god idé at føre dagbog over, hvad der dukker op af overraskelser. Notér, hvad der er godt, og hvad der er skidt. Farver, former og fuglereder. Det giver et godt grundlag for at planlægge din videre fremfærd. Når året er omme, har du også opdaget, hvor havens gode kroge er. Tag udgangspunkt i dem, når du renoverer haven.

Foryngelseskur

En god vej til at forynge haven er at gå i gang med saksen. Stedsegrønne træer og ældre buske kan helt ændre karakter, hvis de stammes op. En enkel proces, der går ud på at klippe de nederste grene af helt inde ved stammen. Resultatet kan blive overraskende godt, og samtidig får du plads til at plante nyt under de “nye” træer.

Fjern de ældste grene

I det hele taget er saksen vigtig, når haven skal forynges. Ældre, sammenfiltrede buske bliver som unge igen, hvis nogle af de ældste grene fjernes ved grunden. Det giver luft i busken og plads til nyvækst.

Undertrykte stauder

Måske dukker der glemte, undertrykte stauder frem af jorden, når lyset kan komme igennem igen. Under alle omstændigheder er det en god idé at få has på den gamle have i etaper. Lav et projekt ad gangen, så du ikke går i stå undervejs.

Ukrudten har bredt sig

Problemet med ældre haver er typisk, at planterne er plantet for tæt, så de er groet ind i hinanden, og stærke vækster har fortrængt eller undertrykt de knapt så stærke. Samtidig har der etableret sig hårdnakket ukrudt mellem planterne, fordi det er umuligt at komme ind og luge.

Grav bevaringsværdige stauder op

Hvis bedene er fyldt med ukrudt, er det en god idé at grave bevaringsværdige stauder op og plante dem i et karantæne-bed, mens det gamle staudebed renses. Stauderne skal ikke plantes igen, før bedet er helt fri for ukrudt. En proces, der kan tage sin tid, så lad være med at gå i krig med for store arealer ad gangen.

Førstehjælp til plænen

Græsplænen har det svært i en gammel, tilgroet og skyggefuld have, hvor mosset har gode vækstbetingelser. Det hjælper, når du begynder at tynde ud i beplantningen, men en forårskur hjælper endnu mere. Riv plænen godt igennem med en mosrive, og giv derefter luft til rødderne ved at stikke en greb lodret i jorden med jævne mellemrum.

Rum til afslapning

I takt med at du arbejder dig gennem haven, opstår der nye muligheder for at skabe hyggelige rum og kroge. Udnyt mulighederne til at etablere små terrasser og siddepladser til hygge og afslapning.

Til fest eller eftertanke

Du får meget mere glæde af din have, når du kan vælge mellem flere steder at slå dig ned alt efter vejr, vind og humør. Den ene dag er solskin værd at flytte efter, den næste er det måske en skyggefuld plads, der er mest tiltrækkende. Den ene dag er du til fest og selskab, den anden til ensomhed og eftertanke.

Bevar frugttræerne

Gamle frugttræer kan se miserable ud ved første øjekast. Men som regel kan man beskære træet, så det igen bliver smukt. Fjern først døde grene helt ved basis og derpå grene, der går på tværs af kronen. Dernæst kan du tynde ud i tætte grenpartier og rette op på kronens facon. Frugttræer giver ikke alene frugt, de er også utroligt smukke i blomstringstiden.

Hold en pause

Tag en pause på et år efter den første grove oprydning i haven. Følg planternes og blomsternes udvikling i løbet af året, så du ved, hvilke du skal bevare, og hvilke du kan fjerne uden at miste noget.

Mest læste artikler