Slothavens allé ved villaen
Alleer med opstammede træer og hække på “stylter” var en stor passion for de kongeliges og adeliges gartnere i 1600- og 1700-tallet. Især i Italien og Frankrig blev de smukke opstamninger anvendt til at lave haverum i de store slotshaver og parker. Mange af anlæggene er videreført i dag, for eksempel ved det pompøse Versailles-slot.
Men englæderne er nok dem, der i nutiden værner mest om denne form for havedesign – læs blandt andet om det i Jill Andersons blog her.
©Delta Lights
Definerer haverum
Her danner opstammede træer et indgangsparti til huset, og lysene er meget bevidst anbragt ved hver stamme. Dette er den mest anvendte form for styltning af træer, det vil sige, at træerne bindes op på rammer og gror i en fast defineret form.
I dag kan man købe pre-styltede træer, som allerede i ‘børnestadiet’ er formet af bambusrammer.
©brabournefarmlife.tumblr.com
Hvilke træer egner sig?
På havenyt.dk giver de havefaglige eksperter råd til, hvilke træsorter og buske der fungerer bedst opstammede:
“Vi vil foreslå jer at plante træer, der ikke bliver alt for store. Ved at vælge træer som fx. Tjørn, Paradisæble eller Røn vil I kunne undgå at skulle beskære træerne på længere sigt, og træerne vil således kunne stå med blomstring, frugtsætning og naturlig vækstform.”
Englændernes havekunst
På Chelsea Flower Show i London, som er verdens største haveudstilling, kan man hvert år se pragtfulde eksempler på styltede træer.
Det er havekunst på et højt plan.
Hvis man skal være meget nøjeregnende med begrebet ‘at stylte hække og træer’, gælder det som regel primært de lige rækker, hvor toppene er skarpt skåret af – ikke en pergola som her. Men smuk er den.
Smukke alleer i slotshaver til evig inspiration
The Château de Sceaux i Frankrig har denne meget symmetriske og velplejede allé, som formentlig blev anlagt præcis sådan allerede i 1700-tallet.
I Kongens Have i København er der også flere alleer og ‘rum’ i samme smukke stil.